Зеленський звернувся до влади Норвегії. Головне з виступу

Новини

Володимир Зеленський став другим іноземним політиком, який виступив перед парламентом Норвегії. Першим був Вінстон Черчилль. Президент України закликав Норвегію підтримати нашу країну у боротьбі з агресором та назвав конкретні кроки, які може зробити норвезька влада.

Головні тези виступу Зеленського:

Війна Росії проти України має на меті виходу за межі країни. Це загрожує майбутньому всієї Європи.

«Думаю, ви відчуваєте нові ризики і поблизу свого кордону з Росією. В Арктичному регіоні вже накопичено таку кількість російських військ, яка не має жодного нормального пояснення. Для чого? Проти кого?», — сказав Зеленський.

На ситуацію в Україні дивляться інші агресори в інших регіонах світу. Якщо Росію не покарають належним чином, то конфлікти спалахнуть і в інших регіонах.

Росія створила небезпеку у Чорному морі, встановивши міни. Вони можуть дрейфувати і до кордонів Норвегії, до фіордів.

Президент України попросив надати пересувні зенітно-ракетні комплекси NASAMS та протикорабельні ракети «Гарпун».

«Свобода має бути озброєна не гірше за тиранію, — сказав Зеленський. — Я хочу назвати чітко, що нам потрібно. Це протикорабельне озброєння — ракети «Гарпун», а також протиповітряні системи NASAMS. Крім цього, ми потребуємо засобів ураження бронетехніки, артилерійських систем. Вся зброя, якою ви можете допомогти нам, буде використана лише для захисту нашої свободи та вашої свободи».

Зеленський зауважив, що санкції проти РФ повинні запроваджуватися щотижня для відновлення миру. Також закликав норвезькі компанії не допомагати російській військовій машині та піти з російського ринку. Крім того, Норвегія може забезпечити енергетичну безпеку в Європі.

«У всьому світі довіра до Норвегії завжди була, і я впевнений, буде на максимумі. Це різко контрастує з тим, як поводить себе Росія при постачанні енергоресурсів. Саме ви можете зробити визначальний внесок в енергетичну безпеку Європи», — сказав Зеленський.

***

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року  президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу – захопити Київ за два-три дні – провалився.

Російські окупанти вчиняють сотні воєнних злочинів та злочинів проти людяності на території України. Це убивство цивільного населення, обстріли житлових кварталів та об’єктів невійськової інфраструктури, віроломство, мародерство, які є порушеннями Міжнародного гуманітарного права і Римського статуту Міжнародного кримінального суду.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: 

YouTube: https://bit.ly/3vdHSJm

Facebook: https://www.facebook.com/investigator.org.ua/

Telegram: https://t.me/investigatorua

Twitter: https://twitter.com/InvestigatorUa