Здоров’я Путіна: приймає ванни з екстракту рогів оленів і їздить із командою лікарів – «Проект»

Новини

Журналісти видання «Проект» випустили розслідування, в якому розповідається, що відбувається зі здоров’ям президента РФ Володимира Путіна. За їхньою інформацією, глава Кремля дуже цікавиться нетрадиційною медициною – наприклад, приймає ванни з екстракту рогів оленів, а у поїздках його супроводжує бригада з десяти лікарів, зокрема хірург-онколог.

Про це йдеться у матеріалі «Проекту» «Пам’ятай про смерть», присвяченому 70-річчю Путіна, яке він відзначить 7 жовтня.

Інформація про здоров’я Путіна у Росії, по суті, засекречена. Як зазначають журналісти, у Кремлі, вибудовуючи «образ активного чоловіка у самому розквіті сил», вирішили не розповідати публіці взагалі нічого поганого про стан президента.

Як йдеться у матеріалі, на початку свого перебування на посаді президента Путін рідко обстежувався і мало звертав увагу на стан свого організму. Серйозною проблемою для Путіна, який захоплювався кінним спортом, були падіння з коней. Один із знайомих президента розповів «Проекту», що після одного із падінь президент якийсь час «навіть не міг стати на ноги», а потім його довго лікували.

У 2012 році Путін вперше з’явився на публіці з кульгавістю – це сталося у День народної єдності, коли президент покладав квіти до пам’ятника Мініну та Пожарському. Як зазначає «Проект», у телетрансляції Путіна намагалися не показувати, а ЗМІ категорично заборонили згадувати кульгавість президента. До кінця 2012 року кульгавість посилилася, і через це тривалість усіх заходів за участю президента обмежили однією годиною.

Тоді ж Кремль уперше почав використовувати так звані «консерви» – заздалегідь заготовлені записи зустрічей Путіна з підлеглими, що дозволяло президентові непомітно зникати з поля зору росіян. Такі «консерви» використовувалися як мінімум у березні 2015 року, у серпні 2017 року, у лютому 2018 року та у вересні 2021 року.

За інформацією розслідувачів, з віком Путін почав виявляти інтерес до нетрадиційної медицини. Видання з посиланням на джерело в оточенні президента пише, що Путін приймає пантові ванни, про які йому розповів нинішній міністр оборони Росії Сергій Шойгу. Переконливих доказів користі крові з молодих рогів алтайських маралів немає, причому процедура зрізання пантів болісна для тварин. Через інтерес Путіна пантові ванни та аналогічні нетрадиційні способи продовження молодості стали популярними і серед інших вищих чиновників.

«Проект» зазначає, що «цікавість Путіна до ненаукової медицини здається дивною» з огляду на те, що серед його близьких родичів багато лікарів – зокрема, його донька Марія Воронцова закінчила медичний факультет МДУ, двоюрідний брат Євген Путін працював дитячим хірургом, його дружина – гінекологом, які діти вивчилися на психіатрів. Двоюрідна племінниця Путіна Тетяна Пташук також лікар за освітою, зараз вона є заступником голови поліклініки Центральної клінічної лікарні (ЦКЛ), де лікуються вищі російські чиновники.

З роками Путін почав все частіше відвідувати ЦКЛ у московському районі Кунцеве – за словами одного з джерел «Проекту», там його спостерігає «відділення персональних лікарів». Ці ж медики супроводжують Путіна у поїздках та літають у його резиденції.

Дослідивши контракти, журналісти дійшли висновку, що у 2016-2017 роках президента в середньому супроводжували п’ятьох лікарів, проте іноді кількість медиків «драматично» збільшувалася. Так, у листопаді 2016 року Путін не з’являвся на публіці п’ять днів – і в цей період до сочинського санаторію «Русь» заселилися одразу 12 медиків.

За даними авторів розслідування, до 2019 року Путіна супроводжували вже в середньому дев’ять лікарів: найчастіше з президентом бували отоларингологи Олексій Щеглов та Ігор Єсаков, а також хірург Євген Селіванов, який спеціалізується на онкології та проблемах щитовидної залози.

Як стверджує джерело «Проекту», близьке до керівництва однієї з великих лікарень, у медичних колах «справді говорять про проблеми президента зі здоров’ям». За його словами, цих розмов стало більше восени 2021 року, коли Путін після тривалого перебування в ізоляції через COVID-19 почав знову проводити публічні заходи – і під час зустрічі з паралімпійцями 13 вересня несподівано повідомив, що має піти на ізоляцію, оскільки навколо дуже багато хто хворіє на коронавірус. Як пише «Проект», ця новина виявилася «сюрпризом» навіть для оточення президента.

Після цього Путін весь вересень не з’являвся на публіці. Проте невідомо, чи проводили тоді з ним якісь медичні маніпуляції. Як зазначає видання, після цього президент став спілкуватися з людьми, перебуваючи від них на дуже великій відстані – зазвичай, по різні боки величезних столів.

Начальник Генштабу ЗС РФ Валерій Герасимов, міністр оборони РФ Сергій Шойгу та президент РФ Володимир Путін Фото: Reuters