Зеленський закликав Європу рятувати Маріуполь і звернувся до кримчан

Новини
Зеленский
Президент України Володимир Зеленський Фото: president.gov.ua

Європа не має права реагувати мовчанням на те, що відбувається з нашим Маріуполем. На цю гуманітарну катастрофу повинен відреагувати увесь світ.

Про це заявив президент Володимир Зеленський.

«Сьогодні працювали гуманітарні коридори в трьох областях – Донецькій, Луганській, Запорізькій. Вдалося врятувати 6 тисяч 266 людей. Зокрема 3 тисячі 71 людину з Маріуполя.

Окремо домовляємося про вивезення з міста поранених і загиблих. Наших військових, наших цивільних – усіх громадян. Говоримо про це з Туреччиною як з посередником. Сподіваюся, що найближчим часом зможу повідомити про деталі».

Зеленський звернувся до батьків російських призовників, він заявив, що «Україні не потрібні нові вбиті люди».

«Цей день 1 квітня окупанти вирішили відзначити двома однаково нерозумними жартами. Один такий жарт – над людьми в Росії. Там стартував весняний призов, який виглядає як традиційний, але все-таки відрізняється від звичайного, тому що призовників цього року можуть відправити на війну проти нашої держави і народу. Це гарантована смерть для багатьох зовсім молодих хлопців. І, хоча вони не наші громадяни, вони громадяни держави, яка з нами воює, все-таки наш обов’язок, як людей, попередити», – заявив Зеленський у відеозверненні в ніч на суботу.

«Попередити кожного такого призовника та їхніх батьків: нам тут не потрібні нові вбиті люди. Бережіть своїх дітей, щоб вони не стали лиходіями. Не віддавайте їх до армії. Робіть все, що можете, аби вони жили. Вдома. У себе вдома», – додав він.

Він також звернувся до всіх громадян Росії, які можуть його почути.

«Цієї правди про призов росіянам все одно не скажуть, але якщо ви можете донести до них цю правду, зробіть це!», – сказав президент.

Крім того, глава держави окремо наголосив, що спроби керівництва РФ набирати в армію жителів Криму є порушенням міжнародного гуманітарного права, відповідно, воєнним злочином.

«Тому хочу сказати жителям Криму: саботуйте цю історію на будь-якому етапі, а якщо не вийде – не виконуйте злочинних наказів і здавайтеся за першої ж можливості Збройним Силам України. Ми всі зрозуміємо, ви житимете», – підсумував він.

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року  президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу – захопити Київ за два-три дні – провалився.

Російські окупанти вчиняють сотні воєнних злочинів та злочинів проти людяності на території України. Це убивство цивільного населення, обстріли житлових кварталів та об’єктів невійськової інфраструктури, віроломство, мародерство, які є порушеннями Міжнародного гуманітарного права і Римського статуту Міжнародного кримінального суду.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: 

YouTube: https://bit.ly/3vdHSJm

Facebook: https://www.facebook.com/investigator.org.ua/

Telegram: https://t.me/investigatorua

Twitter: https://twitter.com/InvestigatorUa