Російські військові обікрали літню резиденцію президента Зеленського на острові Бірючий

Новини
Літня резиденція президента України на острові Бірючий, Азовське море Фото: ria-m.tv

Російські окупанти обікрали розташовану на острові Бірючий на Азовському морі літню резиденцію президента, де любить відпочивати Володимир Зеленський із сім’єю.

Про це повідомляє видання «РІА-Мелітополь».

Як зазначається, 2 квітня військові РФ вивозили з дачі президента меблі. Заїхали рано-вранці, приблизно, о 5.30.

Як повідомили виданню мешканці Кирилівки, це були військові, які дислокуються в окупованому Генічеську. Їх супроводжував директор Азово-Сиваського національного природного парку Євген Поповчук. Два російські БТР залишилися на дачі президента, ще три вирушили на українську прикордонну заставу.

Заїжджали військові РФ і до селища Кирилівка, яке притулило біженців з Маріуполя – людей ромської національності. За словами місцевих жителів, щойно біженці побачили окупантів, за півгодини їх не стало в селищі. Як вони вибралися, навіть ніхто не знає.

Далі окупанти пройшли на бази відпочинку «Стандарт» та «Буревісник» на косі Пересип.

Жителі Кирилівки вже повідомляють, що на Федотовій косі почали обносити бази відпочинку. Проте офіційного підтвердження цього поки що немає.

Острів Бірючий – унікальний шматочок суші, який є продовженням Федотової коси, розташованої між Азовським морем і лиманом Утлюцький. Він з’єднаний із материковою частиною вузьким перешийком завширшки менше 10 м. І поступово досягає розміру в 5 км. Адміністративно він належить до Херсонської області. У географічному розумінні Бірючий стає островом лише восени, коли на морі починається шторм, який ховає перешийок під водою.

***

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року  президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу – захопити Київ за два-три дні – провалився, російська армія відступила від столиці.  Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України. 

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: 

YouTube,  Facebook, TelegramTwitter