Вугілля, техніка, банки: Європейський Союз введе п’ятий пакет санкції проти РФ

Новини
Урсула фон дер Ляєн

Євросоюз має намір застосувати п’ятий пакет санкції проти РФ у відповідь на звірства, що чинили російські військові у Бучі.

Про це повідомила голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн, передає «Європейська правда».

Пакет санкцій ще має бути проголосовано всіма країнами блоку в найближчі дні, аби вступити в силу.

Урсула фон дер Ляєн повідомила, що ЄС заборонить імпорт російського вугілля, який коштуватиме Росії 4 млрд євро щороку.

Також блок запровадить заборону транзакцій з чотирма найбільшими російськими банками, список повністю наразі не розкрито. За її словами, ці банки становлять 23 % російського ринку.

ЄС також введе заборону російським суднам та операторам заходити у порти країн блоку. Але тут є перелік винятків — агропродукція та харчові товари, гуманітарні та енергетичні вантажі. Країни ЄС також введуть заборону на роботу російських та білоруських дорожніх операторів.

Крім того, країни розширять заборону експорту до РФ вартістю 10 млрд євро щороку. До переліку потрапили такі елементи як квантові комп’ютери, високотехнологічні напівпровідники, транспортні складові тощо.

Євросоюз відмовиться від імпорту з Росії низки товарів та сировини на кшталт деревини, насіння, морепродуктів та алкоголю. За словами Урсули фон дер Ляєн, це коштуватиме агресору ще 5,5 млрд євро.

Російські компанії не зможуть брати участь у європейських публічних закупівлях. Голова Європейської Комісії зауважила, що блок також запровадить додаткові індивідуальні санкції проти РФ.

Також ЄС обговорює додаткові санкції на нафтовий імпорт з РФ, заявила Урсула фон дер Ляєн.

***

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року  президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу – захопити Київ за два-три дні – провалився, російська армія відступила від столиці.  Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України. 

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: 

YouTubeFacebook, Telegram, Twitter