У Херсонській області розслідується 50 проваджень щодо поплічників російського режиму – прокурор Калюга

Новини
Володимир Калюга, керівник Херсонської обласної прокуратури Фото: slovoidilo.ua

З першого дня повномасштабного вторгнення РФ в Україну у Херсонській області відкрито  50 кримінальних проваджень щодо поплічників російських окупантів.  Шести особам, яких окупанти призначили  у свої «адміністрації»,   повідомлено про підозру в державній зраді.

Про це повідомив Володимир Калюга, керівник  Херсонської обласної прокуратури у програмі «Питання національної безпеки» з Валентиною Самар (проект Центру журналістських розслідувань)

«Ми кваліфікуємо дії поплічників російського режиму як державна зрада. Наразі розслідується 50 кримінальних проваджень, шести особам вже повідомлено про підозру в цих провадженнях.  Якщо державна зрада вчиняється у воєнний час, то статтею 111 Кримінального кодексу України передбачено покарання у 15 років позбавлення волі або довічне позбавлення волі з конфіскацією майна», – сказав Калюга.

Крім того, з 3 березня 2022 року Кримінальний кодекс доповнено статтею 111-1, яка передбачає кримінальну відповідальність за колабораційну діяльність: від публічного заперечення громадянином України військової агресії РФ — до різних складів злочину, як то за добровільне зайняття посад в незаконно утворених органах влади на окупованих територіях, як рядових, так і керівних. Також передбачена відповідальність за зайняття  посад в незаконних судових або правоохоронних органах. 

«Практично за кожною частиною цієї статті дуже суворе покарання — 10, 15 років позбавлення волі або довічне.Таких кримінальних проваджень уже розслідується 18. Впевнений, що кожен зрадник знайде свою відповідальність», – заявив прокурор Володимир Калюга.

Читайте повну текстову версію  інтерв’ю з Володимиром Калюгою на сайті ЦЖР та дивіться на каналі агентства в YouTube

***

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року  президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу – захопити Київ за два-три дні – провалився, російська армія відступила від столиці.  Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України. 

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України  в  YouTube,  Facebook, TelegramTwitter