На Херсонщині військові рф викрали щонайменше 137 людей, звільнено 54, доля інших невідома – прокурор Калюга

Новини
Володимир Калюга, керівник Херсонської обласної прокуратури Фото: сайт Прокуратури

Прокуратурою Херсонської області задокументовано викрадення російськими окупантами 137 людей, 54 людини були звільнені, доля інших невідома. Серед них – як звичайні люди, так і представники органів місцевого самоврядування, активісти, учасники мітингів, журналісти, волонтери, учасники АТО/ООС. 

Про це Володимир Калюга, керівник  Херсонської обласної прокуратури повідомив у програмі «Питання національної безпеки» з Валентиною Самар (проект Центру журналістських розслідувань).

Відповідаючи на питання щодо єдиного повного списку осіб, які були ймовірно викрадені російськими військовими у період окупації області, прокурор зазначив, що до Єдиного реєстру досудових розслідувань (ЄРДР) занесено  відомості щодо 137 осіб. 

«Загалом захоплено 137 осіб. Це ті факти, про які нам відомо, відомо поліції в Херсонській області. Бо деякі люди все ще звертаються на 102. Хочу повідомити, що ці телефонні дзвінки переадресовуються на одну з західних областей України і ця інформація до нас доходить, вноситься в ЄРДР. Ми намагаємося задокументувати факт: що з цією людиною відбулося, хто її викрав, які тілесні ушкодження заподіяно і де вона зараз. Стосовно журналістів, їх було четверо викрадено. Один журналіст загинув. Із цих чотирьох не повернувся лише Олександр Гунько (головний редактор видання «Нова Каховка. City – ред.), про якого ви казали. Чекаємо», – сказав Калюга.

За його словами, серед 137 викрадених російськими військовими є  як прості люди, так і представники органів місцевого самоврядування, активісти, учасники мітингів, волонтери, учасники АТО/ООС.

«Їх викрадають на блокпостах, їх викрадають з дому, проводячи незаконні обшуки. З єдиною метою — залякування населення, встановлення окупаційного режиму, щоб люди не виходили на вулиці, не заявляли окупанту, що Херсонщина — це Україна», – сказав Калюга.

За його словами, всі ці факти документуються, працюють оперативні підрозділи в тісній взаємодії з військовою службою правопорядку, щоби з’ясувати, які ж саме військові частини ЗС РФ чи незаконні збройні формування з так званих республік «ЛДНР» там перебувають.

«Вся ця інформація збирається. З усіма людьми, які звільнилися з полону, ми намагаємося встановити зв’язок, щоб допитати їх в режимі відеозв’язку: де і з ким вони перебували в полоні? Тобто виконуємо роботу, яка тільки може бути виконана в цей час», – сказав Калюга.

Повну текстову версію інтерв’ю з Володимиром Калюгою на сайті ЦЖР та дивіться на каналі в YouTube.

***

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року  президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу – захопити Київ за два-три дні – провалився, російська армія відступила від столиці.  Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України. 

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: 

YouTube,  Facebook, TelegramTwitter