З початку військового вторгнення РФ в Українi загинуло майже 1800 цивільних осіб – ООН

Новини
Ексгумовані з братської могили тіла мешканців Бучі, вбитих російськими окупантами. Київщина Фото: Andrei Novitsky

З початку повномасштабного військового вторгнення російської армії на територію України загинули 1793 цивільні особи, ще 2439 людей отримали поранення.

Про це повідомляється повідомляє управління Верховного комісара ООН з прав людини (УВКПЛ).

«З 4 години ранку 24 лютого 2022 року, коли розпочався збройний напад Російської Федерації на Україну, до 24 години ночі 9 квітня 2022 року (за місцевим часом) Управління Верховного комісара ООН з прав людини зафіксувало 4232 жертви серед цивільного населення в країні: 1793 убитих та 2439 поранених», – йдеться у повідомленні.

На територіях Донецької та Луганської областей, контрольованих Україною на момент початку війни загинуло 642 особи, 1238 отримали поранення. На територіях, контрольованих квазіреспубліками «ДНР» та «ЛНР», загинула 71 особа, ще 275 – отримали поранення.

В інших регіонах України загинула 1151 особа, 1201 людина зазнала поранень.

«Причиною більшої частини випадків загибелі або поранення цивільних осіб було застосування вибухових пристроїв із великою зоною ураження, зокрема обстріли з важкої артилерії та реактивних систем залпового вогню, а також ракетні та авіаудари», – йдеться у звіті.

У УВКПЛ також зазначили, що реальна кількість загиблих може виявитися значно більшою, оскільки інформація з місць ведення боїв може приходити із затримкою.

***

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках:

YouTubeFacebook, TelegramTwitter