Через дії військ РФ Україна стала однією з найбільш забруднених мінами територій у світі – Зеленський

Новини
Фото: Facebook ДСНС України

Через дії військ РФ Україна стала однією з найбільш забруднених мінами територій у світі. Російські загарбники під час відступу з північних районів України свідомо залишили безліч вибухонебезпечних предметів. Такі дії також мають розглядатися як воєнний злочин.

Про це у відеозверненні заявив президент Володимир Зеленський сказав.

«У північних районах нашої країни, звідки вигнали окупантів, тривають безпекові роботи. Передусім це розмінування. Російські війська залишили по собі десятки, якщо не сотні тисяч небезпечних предметів. Це й снаряди, які не вибухнули, міни, розтяжки. Щодня знешкоджується не менше декількох тисяч таких предметів», – сказав глава держави.

За його словами, росіяни залишали міни всюди – у будинках, які захоплювали, просто на вулицях, у полях, мінували майно людей, машини, двері.

«Свідомо робили все, щоб повернення в ці райони після деокупації було максимально небезпечним. Через дії російської армії наша територія на сьогодні є однією з найбільш забруднених мінами у світі. І я вважаю, що це також має розглядатися як воєнний злочин російських військ. Вони свідомо зробили все, щоб убити чи покалічити якомога більше наших людей навіть тоді, коли були змушені відступити з нашої землі. Без відповідних наказів вони б цим не займалися», – наголосив Зеленський.

***

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках:

YouTubeFacebook, TelegramTwitter