В Бучі окупанти систематично ґвалтували 25 дівчат і жінок, дев’ять з них вагітні – Денісова

Новини
Тіла вбитих окупантами мешканців Бучі на вулицях міста Фото: Facebook Ir

У місті Буча на Київщині російські окупанти систематично ґвалтували у підвалі 25 жінок у віці від 14 до 24 років. Дев’ять із них зараз вагітні.

Про це розповіла Уповноважені Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова у коментарі BBC.

«Близько 25 дівчат і жінок віком від 14 до 24 років були систематично зґвалтовані під час окупації в підвалі одного будинку в Бучі. Дев’ять із них вагітні. Російські солдати сказали їм, що вони будуть ґвалтувати їх настільки, що вони не захочуть сексуальних контактів ні з одним чоловіком, щоб завадити їм мати українських дітей», – сказала Денісова.

Вона повідомила, що Офіс омбудсмена отримує інформацію про зґвалтування завдяки дзвінкам на лінії підтримки, а також каналами в додатку для обміну повідомленнями в Telegram.

Зокрема Денісова розповіла про дзвінок 25-річної жінки, яка повідомила, що її 16-річну сестру зґвалтували на вулиці прямо на її очах.

«Вона сказала, що вони кричали: «Це станеться з кожною нацистською повією», коли ґвалтували її сестру», – зазначила омбудсмен.

Вона вказала, що зараз не можна оцінити масштаби сексуальних злочинів, скоєних російськими військами під час окупації.

«Наразі це неможливо, тому що не всі готові розповісти нам, що з ними сталося. Більшість із них зараз звертаються за психологічною підтримкою, тому ми не можемо зафіксувати це як злочини, якщо вони не дадуть нам своїх свідчень», – пояснила Денісова.

Нагадаємо:

***

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках:

YouTubeFacebook, TelegramTwitter