Війна Росії проти України: хроніка 13 квітня

Новини
война

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках:

YouTubeFacebook, TelegramTwitter

16:55 Губернатор Курської області РФ Роман Старовойт заявив, що відбувся обстріл прикордонного наряду в Коренівському районі та нібито стріляли з лісосмуги з української території.

За словами чиновника, «вогонь вели зі стрілецької зброї, жертв та руйнувань немає».

При цьому хто саме стріляв, він не вказав. Фото або відео обстрілу, або його наслідків – також немає.

16:00 Голова Харківської ОВА Олег Синєгубов: Над областю збито два ворожі літаки

«Сьогодні мобільні підрозділи ЗСУ збили 2 російські літаки, які атакували населені пункти Харківщини. Віримо у наші Збройні Сили України, які цілодобово обороняють Харківську область».

У пресцентрі командування Повітряних сил УП підтвердили цю інформацію. Ймовірно, йдеться про літаки Су-34 чи Су-30.

14:35 СБУ: Російський солдат каже, що якось не дуже схоже їхнє вторгнення до України на «звільнення від нацистів»

13:03 Глава Донецької ОВА Павло Кириленко: Щонайменше семеро людей поранені внаслідок ракетного удару, якого завдали російські окупанти по селищу Черкаське на Донеччині

За його словами, удар стався сьогодні вранці, пошкоджено багатоквартирні будинки.

«Знову і знову росіяни підтверджують, що вони не спроможні вести чесну конвенційну війну, не здатні протистояти Збройним силам України. Їхня головна тактика тепер – вбивати і тероризувати цивільне населення. Держава-терористка продовжує обстрілювати міста і села по всій лінії фронту. Сьогодні під ударом вже опинилися Авдіївка та Велика Новосілка. В Авдіївці пошкоджено житловий будинок та об’єкти міської інфраструктури», – зауважив він.

12:09 СБУ опублікувала чергову перехоплену розмову російських військових, у якій окупант розповідає, як сили РФ страждають від захисників України

11:35 Луганська ОДА: У Рубіжному згорів житловий квартал – врятовано 10 осіб, у Сєвєродонецьку палала будівля медичного закладу

«Якщо в Кремінній та Лисичанську ліквідовано 10 пожеж у розташованих в різних районах будинках, то в Рубіжному росіяни обстріляли з потужного озброєння цілий житловий квартал – згоріли майже всі будинки. Співробітники ДСНС врятували з полум’я 10 осіб.

Крім того, у Сєвєродонецьку ліквідовано пожежу в будівлі на території лікувальної установи».

10:02 Втрати особового складу російських військових в Україні сягнули 19 800

09:26 Опубліковано відео, на якому російський танк розстрілює житлові будинки

08:33 Керівник Укрзалізниці Олександр Камишін: Ворожі війська обстріляли вночі залізничну станцію в центральній Україні, через це було змінено графік для 17 пасажирських потягів.

«Сьогодні вночі російські війська обстріляли залізничну станцію в центральній Україні. З міркувань безпеки ми змінили маршрут та графік для 17 пасажирських поїздів».

Камишін повідомив, що це призвело до затримки потягів, найдовша з яких становила 7 год, 23 хв.

«Ніхто із наших пасажирів та залізничників не постраждав в результаті обстрілу».

08:00 Генштаб ЗСУ: Росія оголосила в Криму і прикордонних зонах «жовтий рівень терористичної загрози», щоб організувати переміщення військової техніки, озброєння та особового складу на територію України

«Ворог не перестає завдавати ракетно-бомбових ударів по об’єктах цивільної інфраструктури у Харківській та Запорізькій областях. Активно веде повітряну розвідку.

До 26 квітня Російська Федерація ввела в прикордонних з нашою державою районах та на тимчасово окупованій території Криму так званий «жовтий рівень терористичної загрози».

Вказані заходи проводяться, імовірно, з метою організації переміщення військової техніки, озброєння та особового складу на територію України».

Деталі: Окупанти продовжують перекидання до України так званих «добровольців».

За наявною інформацією, у Ленінградській області сформовано батальйон чисельністю близько 400 осіб. Складається він виключно з військовослужбовців, які мають бойовий досвід. Направили їх в Україну для посилення одного з підрозділів 42-ї мотострілецької дивізії 58-ї загальновійськової армії.

На Сіверському напрямку не виключається утримання в прикордонних з Україною районах Курської області окремих підрозділів для проведення демонстраційних дій з метою сковування наших сил.

На Слобожанському напрямку продовжується часткове блокування та артилерійські обстріли міста Харкова. На деяких тимчасово зайнятих територіях ворог вдається до формування підрозділів так званої «народної міліції». Для виконання зазначених заходів здійснює відповідну роботу.

На Донецькому і Таврійському напрямках противник продовжував завдавати авіаційних ударів по Маріуполю. Веде наступ в районі металургійного комплексу Азовсталь та морського порту.

На Південнобузькому напрямку ворог намагається заволодіти окремими населеними пунктами, успіху не має.

На території Донецької та Луганської областей захисниками України за минулу добу відбито шість атак ворога, знищено дві одиниці автомобільної техніки і три артилерійські системи противника.

Угрупованням Повітряних Сил Збройних Сил України за попередню добу збито ворожий літак Су-25.

Противник суттєво зменшив використання авіації у зв’язку з погодними умовами.