Надія Волкова: Відмова України від ратифікації Римського статуту може бути однією з вимог РФ на переговорах

Новини
Надія Волкова, директорка Української правової консультативної групи (ULAG) Фото: investigator.org.ua

Без ратифікації Римського статуту Україна не має правових підстав для співпраці з Міжнародним кримінальним судом і притягнення до відповідальності вищого військово-політичного керівництва Росії за воєнні злочини.

Про це повідомила директорка «Української правової консультативної групи», фахівчиня з міжнародного права Надія Волкова в ефірі програми «Питання національної безпеки» з Валентиною Самар.

«Римський статут не ратифікований, також не укладено меморандум про взаєморозуміння, який є альтернативою ратифікації статуту. Це означає, що Україна не має правової основи для допуску Офісу прокурора МКС на свою територію для проведення офіційних слідчих дій, не має підстав передавати МКС інформацію в рамках провадження. Мовою Римського статуту це називається співпраця. Зараз правової основи для такої співпраці в України немає», — сказала Надія Волкова.

Вона припустила, що цей процес гальмується в Україні або через некомпетентність влади, або свідомо — на вимогу російської делегації на переговорах. 

«Питання правосуддя завжди гостро постає під час переговорних процесів, коли йдеться про відповідальність, виплати репарацій, тощо. Принаймні, так було в інших збройних конфліктах. Моє особисте відчуття: всі ці процеси, пов’язані з ратифікацією і взагалі покаранням за воєнні злочини і злочини проти людяності, можуть бути вимогою Російської Федерації. Щоби Україна відмовилася від Римського статуту і переслідування російської верхівки», — додала Надія Волкова.

Міжнародний кримінальний суд — це головний механізм України для притягнення до відповідальності на міжнародному рівні Путіна, Шойгу, Лаврова, російських воєначальників, очільників так званих «ЛНР» та «ДНР». Для цього Україна мала б ратифікувати Римський статут та привести до ладу національне кримінальне право в частині покарань за воєнні злочини. 

Читайте детальніше Надія Волкова: Без Римського статуту Україна не має правової основи для співпраці з МКС і покарання російських воєнних злочинців