Що відбувається на окупованих територіях півдня України – огляд новин за 13 квітня

Новини

Огляд новин за 13 квітня про те, що відбувається на окупованих територіях півдня України.

Омбудсмен Денісова: У Херсоні з’явився аналог донецької катівні «Ізоляція»

Як повідомили виданню МОСТ колишні бранці, цією катівнею є будівля ізолятору тимчасового тримання на вулиці Теплоенергетиків.

***

У Мелітополі кількість колаборантів поповнила колишня директорка музичної школи №1 – Тамара Козиненко. Ця особа вирішила допомогти окупаційній владі у підготовці святкування 9 Травня та вирішила вивести дітей на заняття, пише РІА Мелітополь.

Тамара Козиненко

***

Журналіст Олег Батурін: Російські окупанти примусили головного редактора сайту «Нова Каховка Сіті» Олександра Гунька взяти участь у зйомках постановочного відеосюжету для російських пропагандистських помийок.

У цьому відео він стверджує, що «тепер готовий писати правду і співпрацювати з т зв військовою адміністрацією».

Вперше в житті чую, як Олександр Гунько говорить абсолютно неприродною для нього мовою. Бачу сліди від побоїв, які дбайливо заховані режисерами цього відео. Уявляю, що йому довелося пережити під час полону.

Про викрадення Олександра Гунька стало відомо 3 квітня. У його помешканні військові терористи з росії провели незаконний обшук, викрали телефони та електронні пристрої. За 3 дні його відпустили на волю.

***

Стало известно, как выглядит трасса жизни, по которой эвакуируются мелитопольцы в Запорожье.

***

Огляд подій у Мелітополі від мера Івана Федорова:

Як і у випадку з Віктором Медвечуком, українські спецслужби затримають всіх колаборантів. Євген Балицький та Галина Данильченко думають, що російські солдати – це їхня охорона, проте це їхній конвой.

?У зв’язку з погодними умовами гуманітарний коридор закрито. Проте ми будемо доставляти адресну допомогу у вигляді продуктових наборів, як це було на 9 травня та 23 жовтня.

?За підказкою Галини Данильченко російські окупанти розграбували одне з відділень Укрпошти – викрали гроші, які призначались для виплати пенсій мелітопольцям.

?Окупанти марно намагаються відновити навчальний процес – батьки ігнорують їх заклики й не пускають своїх дітей до дитячих садочків і шкіл. В дитсадку «Ластівка» першочергова задача окупантів – спалити дитячі вишиванки.

?Окупанти залякують батьків, що за відмову приводити своїх дітей до шкіл діти не отримають атестати. Це фейк! У Мелітополі в дитячих садках і школах канікули продовжено до 1 травня. Діти, які виїхали до Запоріжжя, можуть дистанційно проходити навчання в запорізьких школах.

?Колишня директорка музичної школи #1, яка свого часу довела заклад до жахливого стану, стала на бік колаборантів і намагається запустити навчальний процес. Мета псевдовлади – використати наших дітей і створити «картинку» до 9 травня для російських ЗМІ.

?Окупанти продовжують масово викрадати активістів. Під дулом автоматів їх змушують записувати проросійські відео.

***

В Олешках на Херсонщині російські військові незаконно затримали ще одного місцевого жителя – Олександра Завірюху

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках:

YouTubeFacebook, TelegramTwitter