На Херсонщині окупанти оточили Новоолексіївку та проводять обшуки у будинках мешканців – Чубаров

Новини
Залізничний вокзал у Новоолексівці Фото: genichesk.ipc.org.ua

На Херсонщині російські військові зранку 14 квітня оточили селище Новоолексіївка та проводять обшуки у будинках його мешканців. Зокрема, окупанти розшукують заступницю голови Генічеської районної державної адміністрації, членкиню Меджлісу кримськотатарського народу Гульнару Бекірову та її сім’ю. Затримано кількох місцевих кримських татар.

Про це повідомив голова Меджлісу Рефат Чубаров у Facebook.

«Сьогодні, 14 квітня 2022 року, вранці о 05-45 російські війська у кількості не менше 12 машин заїхали до селища Новоолексіївка Генічеського району Херсонської області, розташованого близько 40 км від адміністративної лінії із Кримом. Наразі селище Новолексіївка оточено повністю, в’їзд-виїзд його мешканців здійснюється через пости, встановлені російськими окупантами», – написав Чубаров.

Він зауважив, що велике скупчення російських солдатів і армійського транспорту на подвір’ї Новоолексіївської середньої школи №1 дозволяє думати, що у її приміщеннях окупантами обладнаний якийсь штаб. Поки що незрозуміло, на який термін і з якою метою.

«Водночас, російські окупанти увірвалися з обшуком додому до заступника голови Генічеської районної державної адміністрації, члена Меджлісу кримськотатарського народу Гульнари Бекірової. У домі в цей час перебували її літні батьки (84 і 82 роки), сама Гульнара Бекірова зараз перебуває в Києві, у лікарні, де цілодобово виходжує свого чоловіка, кримського політв’язня Едема Бекірова, який тривалий час знаходиться у критичному стані», – додав голова Меджлісу.

За його словами, військові РФ, що увірвалися до будинку Гульнари Бекірової, провели обшук усередині будинку, на горищі, у дворі, гаражі, розкрили легкову машину. Після них у всьому будинку залишилися розкидані речі, папери, звалені книги.

«Російські окупанти під час обшуку розпитували про Гульнару Бекірову та її дочку, Елеонору Бекірову, яка працює радником Уповноваженої ВР України з прав людини Людмили Денісової, наполягали на їхньому терміновому приїзді додому. За відомостями, що надходять до Меджлісу кримськотатарського народу, обшуки були також проведені в будинках інших мешканців Новоолексіївки та інших населених пунктів Генічеського району, а також незаконно затримано кілька кримських татар – місцевих жителів», – зазначив Чубаров.

***

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках:

YouTubeFacebook, TelegramTwitter