Захищаючи Україну, загинули до трьох тисяч українських військових – Зеленський

Новини
Зеленский
Президент України Володимир Зеленський Фото: president.gov.ua

Президент Володимир Зеленський повідомив, що від початку повномасштабного російського вторгнення Україна втратила від двох з половиною до трьох тисяч українських військових, ще близько десяти тисяч захисників отримали поранення.

Про це глава держави розповів в інтерв’ю CNN.

За його словами, українські посадовці вважають, що 2,5 – 3 тисячі українських військових загинули у боях за Україну.

Президент додав, що близько 10 тисяч українських військових отримали поранення і «важко сказати, скільки з них виживуть».

Він порівняв ці дані зі статистикою втрат російської армії, де рахунок загиблих йде на десятки тисяч. За останніми даними – 19-20 тисяч осіб, хоча РФ офіційно визнає лише 1351 загиблого.

За його словами, кількість жертв серед цивільного населення підрахувати складніше.

«Про мирних жителів говорити дуже складно, тому що південь нашої країни, де блокуються селища та міста – Херсон, Бердянськ, Маріуполь далі на схід, та район де знаходиться Волноваха, – ми просто не знаємо скільки людей загинуло на тій території поки вона окупована», – сказав Зеленський.

***

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках:

YouTubeFacebook, TelegramTwitter