У полоні Росії перебуває 700 українських військових і понад 1000 цивільних – Верещук

Новини
Ірина Верещук, віцепрем'єрка - міністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Фото: president.gov.ua

У російському полоні перебувають близько 700 українських військовослужбовців та понад тисячі цивільних українців. При цьому, у полоні України перебувають близько 700 російських військових.

Про це повідомила віцепрем’єрка – міністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірина Верещук в ефірі національного телемарафону, передає Інтерфакс-Україна.

«Щодо військових, у нас в принципі приблизний паритет: у нас понад 700 їхніх полонених, і у них приблизно така сама кількість», – сказала Верещук.

При цьому ситуація, за її словами, ускладнюється тим, що російські військові беруть в заручники також і цивільних осіб на окупованих територіях.

«Наших цивільних (у полоні – ред.), на жаль, дуже багато. Вони схопили понад 1000 осіб і, на жаль, з них близько 500 – це жінки. І ми, очевидно, ще раз і ще раз будемо повторювати … ми не будемо обмінювати військових на цивільних – це заборонено Женевськими конвенціями. Ми не будемо порушувати міжнародне гуманітарне право, і тому ми вимагаємо відпустити без всяких умов і передати українській стороні цивільних», – наголосила віцепрем’єр.

На запитання, чи дотримуються росіяни Женевської конвенції щодо українських військовополонених, Верещук сказала: «звісно ні, навіть нема про що говорити. Це не те, що навіть Женевська конвенція – там просто треба вижити».

Водночас вона висловила впевненість, що полонені будуть обов’язково звільнені, українська сторона докладає для цього всіх зусиль. «Ми подаємо списки постійно. Інша справа, що ворожа сторона не погоджує всіх, а дає тільки частково і тільки тих, кого вони вважають за потрібне віддати. Це постійна, перманентна боротьба за людей, але ми не полишимо їх… треба трохи почекати. Розумієте, з яким ворогом ми маємо справу», – зазначила Верещук.

***

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках:

YouTubeFacebook, TelegramTwitter