Окупований рф південь України. Огляд подій за 16 квітня 2022

Новини
Фото: facebook.com/vgoru

Огляд найважливіших новин за суботу, 16 квітня на нових тимчасово окупованих російськими військами територіях Херсонської та Запорізької областей України. 

Центр журналістських розслідувань подає щоденний огляд подій на тимчасово окупованих територіях півдня України із джерел, яким довіряє. 

м.Енергодар Запорізької області

За словами дружини викраденого Тетяни, окупанти прийшли до них за наведенням – Вадим Кічигін колишній військовий, під час обшуку шукали зброю. У так званій «комендатурі» їй та батькам сказали, що туди його не привозили. Усім, кому щось відомо про місцезнаходження Вадима Кічигіна, родичі просять повідомити за телефоном 068 079 4126.

Херсон

У місті зростає смертність. За час окупації Херсона рф на одному з цвинтарів міста викопали як мінімум 824 нові могильні ями. Про це повідомляє Лондонський некомерційний Центр інформаційної стійкості (CIR).

«На кожному супутниковому знімку на цьому місці в окупованому Росією місті Херсоні на півдні України додано численні лінії могил. Цей таймлапс зображень Planet Lab показує лінії могил, додані між 28 лютого та 15 квітня. Місцезнаходження: 46.669554, 32.530406», – йдеться у повідомленні.

****

На вкрадених українських телечастотах транслюється пропагандистський контент українського телеканалу «Перший кримський». Олег Крючков, колаборант та керівник ТРК «Крим» стверджує, що у захопленій області – інформаційний вакуум, який вони вирішили заповнити та роблять випуски херсонських новин. У планах окупантів – відновлення роботи захоплених телецентрів та студій радіостанцій, для чого планують відкрити відкритий «повноцінний філіал» кримської ТРК.

Нова Каховка Херсонської області

За даними Офісу українського омбудсмена Людмили Денісової, у друкарні Нової Каховки друкують «бюлетені» для вседореферендуму про створення квазіреспубліки «ХНР». «Референдум» нібито планується провести з 1 по 10 травня, у цей період Херсон можуть закрити на в’їзд і виїзд і відключать зв’язок, а протоколи будуть підготовлені заздалегідь.

Місцеві паблики також повідомляють, що в області окупанти масово розповсюджують пропагандистські листівки, із закликами не протидіяти російській армії та не вірити українській владі.

Каховка Херсонської області

У місті низка захоплення місцевого бізнесу з боку представників окупантів, повідомляє журналіст Олег Батурін.

Власник мережі аптек Віктор Рябцев відмовився співпрацювати із окупантами, відповіддю був розбійний віджим бізнесу. У соцмережах повідомляють, що в аптеках вже почали продавати сумнівної якості медпрепарати російського виробництва, привезені з окупованого Криму.
Також повідомляють про незаконне привласнення  Каховського АТП-16506, яке здійснює пасажирські перевезення між населеними пунктами області.

Родичам Олега Батуріна надходять погрози, що мають на меті змусити журналіста припинити свою професійну діяльність.