Україна не відмовлятиметься від Донбасу заради припинення війни – Зеленський

Новини
Зеленский
Президент України Володимир Зеленський Фото: president.gov.ua

Президент Володимир Зеленський заявив про відсутність жодних гарантій, що Росія не спробує знову захопити Київ, якщо битва за Донбас буде успішною для російських військ.

Про це Зеленський розповів в інтерв’ю CNN.

«Тому ми розуміємо: те, що ми відбили їх, і вони пішли, і вони тікали з Києва – з півночі, з Чернігова і з цього напрямку – це не означає, що, якщо вони зможуть захопити Донбас, вони не підуть далі у бік Києва», – повідомив Зеленський.

Він зазначив, що Україна не має наміру відмовлятися від окупованих територій на сході для припинення війни.

За його словами, українські військові готові боротися з російськими окупантами за Донбас під час битви, яка може вплинути на перебіг усієї війни.

«Ви втратили родичів у Голокості. Щороку в День пам’яті жертв Голокосту політики з усього світу оприлюднюють заяви зі слоганом «Ніколи знову». Ці заяви мусять здаватися для вас позбавленими сенсу зараз. Коли світ говорить «ніколи знову», чи справді він вірить у те, що говорить?

Я не вірю світові. Після того, що ми побачили, що коїться в Україні, ми… Тобто, я не маю цього почуття довіри, що ми маємо вірити в деякі країни і деяких лідерів. Ми не віримо у слова. Після ескалації Росії, ми не віримо сусідам. Ми в усе це більше не віримо.

Навіть я не вірю в документи (міжнародного права – ред.), тому що ми також мали Будапештський меморандум – гадаю, ви знаєте всі деталі цього. Для мене, це просто аркуш паперу, який нічого не важить.

Ми віримо в прагматичні речі, про які можна домовитися. Якщо ви наші друзі чи партнери, дайте нам зброю, допоможіть нам, надайте нам підтримку, дайте нам гроші і зупиніть Росію, наносьте удар по Росії. Ви можете це зробити, якщо ви наші друзі», – сказав президент.

***

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках:

YouTubeFacebook, TelegramTwitter