«Дуже багато поранених, з відірваними кінцівками»: мати моряка з крейсера «Москва», ще одна каже про 200 поранених

Новини
Москва
Палаючий флагман ЧФ РФ ракетний крейсер «Москва» Фото: Twitter OSINTtechnical

Мати одного з матросів-строковиків російського крейсера «Москва», який затонув внаслідок атаки українських ракет «Нептун», зі слів сина розповіла, що на кораблі загинули 40 моряків, багато поранених, кілька пропали безвісти.

Про це йдеться пише видання «Новая газета. Европа», яке на умовах анонімності поспілкувалося з жінкою.

За словами співрозмовниці видання, її син був строковиком, призваним до служби незадовго до вторгнення Росії в Україну. 15 квітня, наступного дня після загибелі крейсера, він зателефонував матері й розповів, що сталося з «Москвою».

«Син сказав, що крейсер був підбитий із суші, з українського боку. Просто так пожежа б не сталася. Є загиблі, є поранені, зниклі безвісти. Син мені зателефонував, коли їм дали телефони. У них залишилися документи та [їх особисті] телефони на крейсері. Він мені дзвонить і плаче від того, що побачив. Це було страшно. Зрозуміло, що не усі вижили. Намагалися самотужки загасити пожежу після того, як у крейсер потрапили трьома ракетами «Нептун» (Київ говорить про попадання лише двох ракет – ред.) … Загинуло близько сорока людей. Кілька людей пропали безвісти. І багато поранених», – розповіла матір матроса.

В свою чергу, мати матроса-строковика Єгора Шкребця, який служив коком на «Москві» і зник безвісти, розповіла виданню The Insider, що вони з чоловіком були в шпиталі в Скелястій бухті у Севастополі, куди привезли поранених з крейсера. Там, за її словами, було близько 200 постраждалих моряків. Загалом, як стверджує мати Шкребця, на кораблі було понад 500 людей.

«Я свого не знайшла. Там було лише двісті людей, а на крейсері було більше п’ятисот. Де решта? І Краснодар підняли, і решту, все обдзвонили, але не можемо знайти», – сказала Ірина Шкребець.

Після інформації про те, що крейсер затонув, батьки строковиків почали шукати інформацію про тих, хто вижив і загинув. Вони хотіли ознайомитися зі списком загиблих та зниклих безвісти, але списки їм не надало жодне відомство.

За словами Ірини Шкребець, з ними зв’язався командир, який був на кораблів: «Я говорю: «Ви мені хоч скажіть як мій син помер?», а він каже: «Я нічого не знаю, вони були на посту постачання. У нас у всьому крейсерові були ракети». Він не міг сказати і якось уникав від відповіді, що потрапила ракета».

Раніше видання «Агентство» повідомило ще про одного зниклого безвісти солдата-строковика, який служив на крейсері «Москва». У замітці йдеться про те, що користувач «Вконтакте» Уляна Тарасова повідомила, що її син Марк зник безвісти після затоплення крейсера. Журналісти видання також знайшли інстаграм Марка, де він опублікував фотографію у формі матроса-строковика.

До цього журналістам програми «Схеми» (проект Радіо Свобода) вдалося встановити особу одного загиблого мічмана з «Москви» – Івана Вахрушева, який служив у п’ятій бойовій частині, що відповідала за експлуатаційну безпеку корабля. «Схеми» знайшли пост у соціальній мережі «Одноклассники» жінки на ім’я Варвара Вахрушева. Вона повідомила, що її чоловік, загинув під час «виконання своїх обов’язків». На фото чоловік, одягнений в офіцерську форму Військово-морських сил РФ з погонами мічмана.

Як повідомлялось, 13 квітня українські захисники ударом протикорабельних ракет новітнього українського берегового ракетного комплексу РК-360 МЦ «Нептун» вразили у Чорному морі флагман Чорноморського флоту РФ ракетний крейсер «Москва». Російський корабель отримав дуже серйозні пошкодження. Міноборони РФ повідомило про пожежу та детонацію боєзапасу на крейсері «Москва», внаслідок якого корабель отримав серйозні пошкодження, а його екіпаж був повністю евакуйований.

 14 квітня Міноборони РФ повідомило, що крейсер «Москва» затонув під час буксирування в умовах шторму через пошкодження корпусу, отримані через пожежу від детонації боєзапасу. Про те, що корабель був уражений двома протикорабельними ракетами українскього комплексу РК-360 МЦ «Нептун», російське військове відомство промовчало.

Журналісти OSINTtechnical Опубліковали перші фотографії крейсера «Москва» після враження українськими ракетами «Нептун». Імовірно знімки зроблені з турецького судна, яке врятувало частину екіпажу російського корабля. На них видно, що море спокійне, а це спростовує заяви Міноборони Росії, що причиною затоплення «Москви» став шторм і сильні хвилі.

***

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках:

YouTubeFacebook, TelegramTwitter