Російський суд засудив дитячого тренера Еміля Зіядінова до 17 років позбавлення волі

Новини
Фото: Кримська солідарність

Південний окружний військовий суд засудив 37-річного кримського татарина, дитячого тренера Еміля Зіядінова до 17 років колонії суворого режиму у справі Хізб ут-Тахрір.

Про це повідомляє «Кримська солідарність».

Суддя Станіслав Жидков призначив Емілю Зіядинову в результаті часткового складання покарань за частиною 1 статті 205.5 КК РФ (Організація діяльності терористичної організації) та «приготуванні до захоплення влади» (частина 1 статті 30, стаття 278 КК РФ) 17 років позбавлення волі років у в’язниці, решта в колонії суворого режиму з обмеженнями після відбуття терміном на 1 рік 6 місяців.

«Кримські татари є мусульманським народом, і за допомогою Аллаха ніколи не будуть зламані. Краще померти, ніж жити у приниженні. До мого народу ніколи не зможуть прикріпити ярлик тероризму та екстремізму. У всьому світі знають, що ми ведемо мирну боротьбу за правду та справедливість, шляхами, які йдуть урозріз із насильством та будь-якими фізичними діями, що ведуть до нього», — висловився Зіядінов на останньому слові в суді.

Згідно з обвинувальним висновком, чоловік організовував конспіративні збори «Хізб ут-Тахрір», забороненої в РФ, в одному з домоволодінь у Криму. Колишня дружина господаря домоволодіння кілька разів непритомніла в суді при допиті — раніше вона давала свідчення слідчому в будівлі ФСБ.

Також свідчення проти активіста дав секретний свідок під псевдонімом «Татарів». Він заявив, що Зіядінов був членом організації ХТ, проводив конспіративні заходи, на яких він та інші невстановлені слідством особи активно вивчали ідеологію ХТ за основними джерелами, активно вербували інших осіб до участі у діяльності цієї організації.

Свідок не зміг докладно повідомити суд, за яких обставин, коли і де вони познайомилися з підсудними. Важко пояснити, скільки людей, кого саме залучили до діяльності забороненої організації. Він не зміг детально розповісти про місце та час проведення сухбетів, бесід, хто саме вперше їх привів у квартиру, обстановку в будинку, хто був присутній на зборах.

Незалежний спеціаліст-філолог Олена Новожилова також розкритикувала слідчу експертизу. Згідно з висновками експерта, слідчий за період огляду дисків від 29 грудня 2020 року фізично не зміг би розшифрувати таку кількість матеріалів. За словами Новожилової, для цього знадобилося б у 7 разів більше часу, зазначеного у протоколі.

Еміль Зіядінов із дитинства займався карате, отримував медалі за перші місця. Під час навчання в університеті займався тхеквондо, пізніше він почав тренувати дітей у рідному селищі Красногвардійському у Криму.

Фото: Кримська солідарність

Еміль Зіядінов всіляко підтримував політв’язнів кримських мусульман та їхні сім’ї. У 2018 році виходив із одиночним пікетом із плакатом «Мусульмани не терористи», не раз їздив на суди підтримати співвітчизників до Москви та Ростова. Здійснював передачі політв’язням у місцях позбавлення волі. Також приїжджав на місця обшуків раніше заарештованих одновірців.

Згідно з матеріалами справи, обвинувачений у відсутності зброї, вибухівки, боєприпасів, не планував здійснювати терористичний акт і не закликав інших до здійснення терористичних дій.

Захист і сам підсудний називають процес сфабрикованим та пов’язують арешти з вираженням громадянської позиції та публічною критикою силових структур за репресії щодо інших кримських татар.

Нагадаємо:

  • Так званий «Київський районний суд» Сімферополя заочно виніс вирок колишньому першому заступнику постійного представника президента в АРК Ізету Гданову за звинуваченням у причетності до батальйону ім. Н. Челебіджіхана.