Окупований рф південь України. Огляд подій за 21 квітня

Новини

Огляд найважливіших новин за 21 квітня на нових тимчасово окупованих російськими військами територіях Херсонської та Запорізької областей України.

На території Херсонської області окупанти оголосили мобілізацію чоловіків. Незаконний «референдум» заплановано на 1 травня.

«На тимчасово захопленій території Херсонської області самопроголошеною окупаційною владою оголошено мобілізацію осіб чоловічої статі. Крім того, за наявною інформацією, на 1 травня в зайнятій російською федерацією частині Херсонщини сплановано проведення так званого «референдуму». А у період 2–10 травня — «перепис населення». Місцевим жителям заборонено будь-яке переміщення між населеними пунктами», — йдеться у повідомленні Генерального штабу ЗСУ.

***

У селі Нова Зоря Херсонської області загинув підліток

Про це повідомляє Офіс Генпрокурора

«20 квітня внаслідок артилерійського обстрілу військовими РФ с. Нова Зоря Білозерського району Херсонської області та влучання снаряду в житловий будинок загинуло двоє осіб, в тому числі 16-річний підліток», — йдеться у повідомленні.

Загалом понад 58 дітей постраждали в Україні внаслідок повномасштабної збройної агресії рф. При цьому 208 дітей загинуло. 376 отримали поранення різного ступеня тяжкості.

***

У Херсоні у парку Слави зник пам’ятний знак херсонцям-героям, які загинули 2014 року за незалежність України

Фото: Херсонська майстерня новин

***

Депутата Херсонської міськради Іллю Кармалікова взято під варту через підозру в держзраді

Депутата Херсонської міської ради від партії «Нам тут жити!» Іллю Кармалікова підозрюють у державній зраді. За інформацією Херсонської обласної прокуратури, його взято під варту без можливості внесення застави, повідомляє IPC-Херсон.

За інформацією слідчих органів, Кармаліков, ймовірно, передавав російським військовим інформацію про херсонських проукраїнських активістів.

***

У Херсоні дитяча спортивна школа поновила тренування для дітей з інвалідністю

«Тільки з’явилась можливість ми поновили тренування. Раніше не могли, бо в останніх числах лютого та перших числах березня була серйозна ситуація, стріляли в Херсоні. Ми сиділи на дистанційці, працювали віддалено», — розповів Суспільному Руслан Малашенко.

***

Від 21 квітня Херсонгаз відновлює роботу по зняттю показників лічильників газу на адресах споживачів.

В разі виникнення сумніву, споживачі можуть звернутися за телефоном 104 для перевірки особи працівника.

Для отримання поточної інформації про стан рахунку або передачі показників лічильника будь ласка звертайтеся до кол-центру за багатоканальним телефоном (0552)31–65–55

***

У Новоолексіївці на блокпості російські окупанти затримали кримського татарина Сервера Байрамова

«В окупованій Новоолексіївці Генічеського району на блокпості затримали представника корінного народу Сервера Байрамова. Місцезнаходження Сервера невідомо, але ймовірно його відвезли у 17 училище. Там окупанти проводять «допити», — йдеться у повідомленні Кримськотатарського ресурсного центру.

***

Узгоджений на урядовому рівні гуманітарний коридор із Херсонської області не спрацював.

Про це повідомив начальник військової адміністрації Кривого Рогу Олександр Вілкул.

«Наші машини «швидкої допомоги» та автобуси були затримані на блокпості окупантів за Осокорівкою перед «Кавуном». Машини простояли до 16:30 і змушені були повертатися назад. При цьому окупанти, порушуючи домовленості про припинення вогню та Міжнародного гуманітарного права, не зупинили обстріли з РСЗВ та мінометів позицій наших військ, наші не відповідали», — йдеться у повідомленні.

Крім того, російські військові затримали голову Нововоронцовської ОТГ Херсонщини Володимира Марчука.

***

На захоплених територіях продовжується спротив окупації

«21.04.2022. Мелітополь і Херсон. Два південних українських міста де роzzійським окупантам зовсім не раді. Зауважте що не тільки окупантам. Херсонський колаборант Кулешов вже поплатився за зраду Українського народу», — йдеться у повідомленні у facebook-спільноті «Мелітополь — щоденник окупованого міста».

***

Внаслідок обстрілів пошкоджено евакуаційний потяг

«Вибуховою хвилею та уламками вибито вікна в чотирьох вагонах поїзда № 119/120 Запоріжжя-Львів. Постраждалих немає, поїзд прямує далі, вікна ми терпляче поміняємо по Кривому Рогу. Принагідно нагадуємо пасажирам не вести зйомку з вікон поїзда та при сигналі тривоги у регіоні, через які пролягає маршрут, зачиняти вікна і не знаходитися безпосередньо напроти віконного отвору», — йдеться у повідомленні Укрзалізниці.

***

В Енергодарі окупанти записують людей на отримання 10 тисяч рублів — готуються до псевдореферендуму

«Самопроголошена влада Енергодара, який перебуває у тимчасовій окупації російських військ, почала записувати місцевих жителів на чергу на видачу 10 тисяч рублів. Отримані таким чином паспортні дані громадян потрібні рашистам для організації та проведення чергового псевдореферендуму», — повідомляє РІА-Мелітополь.

***

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках:

YouTube, Facebook, Telegram, Twitter