Зеленський мешканцям півдня України: не давайте окупантам свої дані, які рф збирає для фальсифікації «референдумів»

Новини
Президент України Володимир Зеленський Фото: president.gov.ua

Президент Володимир Зеленський закликав мешканців Херсонської та Запорізької областей, які опинилися у російській окупації, не надавати загарбникам свої персональні дані, як росія збирає для фальсифікації так званих «референдумів».

Про це глава держави заявив у відеозверненні.

«Закликаю мешканців південних районів України – в Херсонській та Запорізькій областях – дуже уважно ставитись до того, яку інформацію про себе ви даєте загарбникам. І якщо вони просять вас заповнити якісь анкети, залишити десь ваші паспортні дані, то знайте – це не для того, щоб вам допомогти. Не для того, щоб просто «переписати» людей, які живуть на певній території, як вони кажуть. І не для того, щоб дати вам якусь гуманітарну допомогу. Це для того, щоб реально сфальшувати на вашій землі так званий «референдум», якщо надійде команда з Москви реально влаштувати таку виставу. Будьте обережні», – пояснив Зеленський.

«Хочу одразу сказати: жодні «ХНР» не пройдуть. Якщо комусь хочеться ще нової анексії, то це може призвести хіба що до нових потужних санкційних ударів по росії. Ви залишите свою країну настільки бідною, наскільки бідною росія не була з часів громадянської війни після 1917 року. Тож краще зараз шукайте мир», – додав президент.

21 квітня Генеральний штаб ЗСУ повідомив, що, за наявною інформацією, на 1 травня в окупованій російською федерацією частині Херсонщини сплановано проведення так званого «референдуму». А у період 2-10 травня – «перепис населення». Місцевим жителям заборонено будь-яке переміщення між населеними пунктами.

***

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках:

YouTubeFacebook, TelegramTwitter