Коментувала «Z» на футболці: у Криму вчительку вигнали зі школи за розмову про війну

Новини
Сусанна Безазиева
Сусанна Безазієва Фото: Ґрати

В одній з кримських шкіл вчительку географії витурили зі школи через розмови з учнями про напад РФ на Україну. Жителька Джанкоя Сусанна Безазієва говорила з ученицями про війну і запевняла, що в Україні немає нацистів.

Цю історію розповіла сама вчителька в інтерв’ю виданню Ґрати.

Батьки школярів під вигаданим приводом донесли на неї «органам».

«Я затрималася, заповнювала журнал, дівчата між собою обговорювали тему нацизму та фашизму в Україні. Я втрутилася у розмову і запитала дітей: «Дівчата, а ви знаєте, що таке нацизм і фашизм? На території України громадяни просто захищають свої будинки, виборюють свою свободу, незалежність», – розповіла вчителька.

Сусанна також сказала ученицям, що на території України ніколи не обмежували права «російськомовного населення».

«Я ж навчалася там і ніколи цього не відчувала. Педагоги у Мелітополі, знаючи, що в аудиторії є слухачі з Криму, переходили російською мовою. А у мої шкільні роки нас на свята за програмою обміну возили на тиждень до Львова. Ми говорили кримськотатарською та російською, жили в українських сім’ях, нас зустрічали тепло та доброзичливо», – каже педагог.

Пізніше Безазієва попрощалася та вийшла з кабінету, а вже за 2 дні її викликали до кабінету директора, де сиділи завучі.

«Що сталося у середу у 9 «А» класі після уроків? Ви почали коментувати букву «Z» на футболці дівчинки», – заявила директорка.

Безазієва пояснила, що про жодну «Z» і футболку не йшлося – вони говорили про формулювання нацизму та фашизму.

«Валентина Іванівна пригрозила, що ця ситуація «набере серйозних обертів» і нагадала, що зараз у Росії багато законів прийнято з приводу «фейків» та «антивоєнних висловлювань».
Мені сказали чекати на наступні розпорядження і обіцяли викликати», – розповідає вчителька.

Повторний виклик відбувся незабаром – директорка сказала, що батьки учнів вимагають звільнити вчительку.

Вчителька погодилася написати заяву про звільнення з роботи за власним бажанням. Безазієва просила директорку написати заяву за обопільною згодою, але та відмовила.

Верховна Рада визнала Росію державою-терористом, заборонила символіку, яку використовують військові РФ у війні проти України, та пропаганду російського неонацистського тоталітарного режиму. У законі визначено, що літери «Z» і «V» визнаються символікою військового вторгнення Росії в Україну, якщо їх використання відповідає встановленим законодавством ознакам.

***

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках:

YouTubeFacebook, TelegramTwitter