Херсонський священник ПЦУ Сергій Чудинович розповів, як окупанти катували його у полоні

Новини
Священник ПЦУ Сергій Чудинович Фото: Вгору

Херсонський священник Православної церкви України Сергій Чудинович розповів як його катували окупанти у полоні. Російські військові піддавали його тортурам, погрожували розправою з рідними та зґвалтуванням. Зараз священник перебуває на підконтрольній території України.

Про це святий отець розповів у відеозверненні, яке він опублікував на своїй сторінці у Facebook.

«Мене звинувачували в участі у діяльності диверсійно-розвідувальних груп ЗСУ, звинувачували у тому, що я є членом територіальної оборони. Це не так, звичайно … Заламали руки, сказали…, що життя моє закінчилося, що вони будуть розбирати мене на частини, що вони мене вб’ють, застрелять. Привели мене в інше приміщення … там почали бити дубинкою в ділянку серця», – сказав Чудинович.

Він додав, що йому не давали пити, не водили в туалет, били по ногах, душили, зв’язували руки скотчем ззаду. На допиті замість води дали горілки. Загарбники погрожували, що дістануться і до його родини.

Потім, розповів священник, з нього зняли джинси й труси, і стали погрожувати, що зґвалтують кийком. Чудинович зізнався, що його охопила паніка, і коли від нього почали вимагати згоду на співпрацю, він погодився.

Тепер йому за це дуже соромно, тож священник вирішив розповісти про все публічно.

«Я хочу, щоб кожен почув, як вони (окупанти – ред.) поводяться з людьми, з якими потім роблять відео, щоб вони говорили, що поводилися з ними добре і ніякого насилля над ними не чинили», – зазначив Чудинович.

Коли його нарешті відпустили, він тиждень поводився як раніше, а сам готував втечу з Херсона. 6 квітня священник перебрався на територію, підконтрольну Україні, де прийшов у відділок поліції та зробив відповідну заяву.

Як повідомлялося, 30 березня о 8:30 ранку у Херсоні невідомі представники «міліції» викрали священника Православної церкви України Сергія Чудиновича – настоятеля церкви Пресвятої Богородиці у мікрорайоні острів, відомого у Херсоні громадського діяча та волонтера.

Увечері 30 березня російські військові та їхні прихвостні відпустили отця Сергія Чудиновича.

***

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках:

YouTubeFacebook, TelegramTwitter