З початку війни рф ув’язнила чотирьох кримських татар за обвинуваченням в участі у батальйоні ім. Номана Челебіджихана

Новини
База кримськотатарського батальйону ім. Номана Челебіджихана біля Чонгара Фото: RFL/RL

З початку повномасштабного вторгнення в Україну 24 лютого окупаційна влада рф ув’язнила 4 кримських татар, які начебто є членами добровольчого батальйону імені Номана Челебіджихана.

Про це розповів аналітик громадськоъ органызації «КримSOS» Євгеній Ярошенко в ефірі Громадського радіо.

«З початку війни в Криму ув’язнили 4 політв’язнів, які начебто причетні до «батальйону імені Номана Челебіджихана». Для порівняння: за попередні роки окупації росія ув’язнила 6 людей за цими звинуваченнями, а за останні півтора місяці – вже 4. Тобто є реальна загроза, що окупанти будуть і надалі фабрикувати подібні звинувачення проти тих кримських татар, хто викликає найбільшу підозру», – сказав Ярошенко.

За даними КримSOS, станом на квітень 2022 року, 144 особи піддаються політично вмотивованим кримінальним переслідуванням в окупованому Криму. З них 122 особи перебувають за гратами.

Крім того, 84 людини є політв’язнями у «справах Хізб ут-Тахрір». Начебто причетність до діяльності цієї організації є підставою для обвинувачувальних вироків від 5 до 19 років позбавлення волі. У росії з 2003 року Хізб ут-Тахрір визнана як «терористична організація», хоча в Україні та багатьох інших країн її діяльність не забороняється.

Як повідомлялось, 4 квітня в окуповнаому Криму «Київський районний суд» Сімферополя заочно виніс вирок колишньому першому заступнику постійного представника президента в АРК Ізету Гданову за звинуваченням у причетності до батальйону ім. Н. Челебіджіхана.

***

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках:

YouTubeFacebook, TelegramTwitter