Окупований рф південь України. Огляд подій за 25 квітня

Новини
Прапор рф на будівлі Херсонської ОДА, окупований Херсон 09.04.2022 Фото: facebook.com/vgoru

Огляд найважливіших новин за 25 квітня на нових тимчасово окупованих російськими військами територіях Херсонської та Запорізької областей України.

Окупанти захопили будівлю Херсонської міської ради. Установа призупинила роботу

Про це повідомляли місцеві тг-канали, пізніше інформацію підтвердив міський голова Ігор Колихаєв.

Із будівлі знято прапор України. Окупанти відібрали в охорони ключі від будівлі й намагалися дізналися, о котрій годині зазвичай починається робочий день. Міському голові та співробітникам міськради дали можливість поїхати додому. Від 26 квітня міськрада не працюватиме.

***

Майже 200 заяв про зникнення херсонців надійшло до міської ради

З початку повномасштабної війни на сайті міськради розміщено онлайн форму для заяв про зникнення людей або скоєне мародерство. Також приймаються звернення й у паперовому вигляді. На сьогоднішній день зареєстровано більше 220 заяв, з них 21 стосуються крадіжок, решта про зникнення херсонців.

Про це повідомляє Херсонська міська рада.

Станом на 23 квітня, 36 людей вже повернулися додому, дві сім’ї отримали повідомлення про смерть розшукуваних, з 38 абонентами не вдалося встановити зв’язок, 35 заявників відмовилися спілкуватися, а понад 70 заяв про зникнення людей досі залишаються актуальними.

***

У Голій Пристані військові РФ вивісили російські прапори на будівлі міської ради

Про це повідомила заступниця міського голови Світлана Лінник, передає Суспільне.

«Але це не говорить, що виконком і спеціалісти будуть працювать під цими прапорами. Ми залишаємось на території України, працюємо за законодавством України, функції покладені на органи місцевого самоврядування будемо здійснювати так як і здійснювали. Комунальні служби працювали і будуть продовжувати працювати, надавати послуги.Чергування у міськраді буде відбуватися. Всі інші послуги будете отримувати за інформацією, куди вам треба буде звертатися», — повідомила Лінник.

***

Російські окупанти затримали вчителя Олешківського ліцею Вадима Назаренка

Про це повідомила його мати Людмила, повідомляє IPC-Херсон.

«23 квітня, о 7 ранку до нас у квартиру прийшла група озброєних осіб, які не представилися і говорили російською мовою. Вони приїхали на машині з літерою Z. Їм потрібен був наш син, Вадим Сергійович Назаренко, 1984 року народження. Після перевірки наших документів, телефонів, ноутбуків, вони забрали Вадима «побєсєдовать», обіцяючи, що повернуть. Проте, йде друга доба, зв’язку із сином немає. Вадим працює вчителем в одному з ліцеїв міста Олешки, має складне захворювання нирок, через що необхідно постійно мати при собі ліки. Благаю всіх, хто знає про можливе місце його перебування, повідомити мені», — написала Людмила Назаренко.

***

Новотроїцький центр первинної медичної допомоги отримав препарат тироксину.

Про це повідомляє місцеве видання «Трудова Слава».

Медикаменти доставив із Запоріжжя волонтер. У центральну лікарню для стаціонарних відділень були завезені жарознижувальні препарати та інші медикаменти.

***

У селах Горностаївської територіальної громади російські окупанти проводили обшуки, повідомив селищний голова Дмитро Ляхно.

«Шановна громадо на територію деяких сіл заїхали російські війська. Ходять по селам. Майте документи не панікуйте», — написав Ляхно.

***

У Херсоні в підвалі місцевої церкви перебуває 58 дітей-сиріт та дітей — Денісова

58 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування більше місяця переховуються у підвалі місцевої церкви. З них 10 дітей у віці від 4 місяців до 1 року, решта — молодше 4 років, в тому числі діти з інвалідністю, які потребують спеціального догляду та лікування.

«Ми знайшли безпечне місце перебування для цих дітей в регіоні України, в якому не ведуться активні бойові дії. Там вихованцям будинку дитини буде надаватись вся необхідна допомога, лікування та догляд. Я прошу усіх, хто може надати сприяння у переведенні цих дітей до безпечного регіону України, не залишатися осторонь та здійснити всі залежні від вас заходи для відкриття та роботи гуманітарного коридору, щоб малеча нарешті опинилася у безпеці», — написала Уповноважена Верховної Ради з прав людини.

***

Мешканцям смт Велика Олександрівка окупанти оголосили ультиматум — у термін до 28 квітня залишити населений пункт.

Про це йдеться у повідомленні від Генштабу ЗСУ.

«До жителів, які не виконають наказ, застосують примусову евакуацію», — йдеться у повідомленні.

***

У Запорізькій області окупанти масово викрадають правоохоронців

У Бердянському районі в селі Новопетрівка окупантами викрали з місця проживання 38-річного чоловіка. Відомо, що це був старший оперуповноважений капітан поліції.

З міста Токмак, Пологівського району надійшла інформація про те, що в період з 28.03.2022 до 09.04.2022 солдати Росії викрали та утримували капітана поліції. За допомогою погроз та фізичного насильства вони забрали у нього службове посвідчення та жетон, при цьому схиляли до співпраці з ними.

***

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках:

YouTube, Facebook, Telegram, Twitter