Міжнародний кримінальний суд приєднався до спільного розслідування воєнних злочинів рф в Україні – Євроюст

Новини
Міжнародний кримінальний суд в Гаазі Фото: Reuters

Міжнародний кримінальний суд (МКС) приєднався до спільної слідчої групи (JIT) з розслідування воєнних злочинів в Україні через вторгнення росії. Прокурор МКС Карім Хан та генеральні прокурори Литви, Польщі та України підписали угоду про першу в історії участь та приєднання Офісу прокурора МКС до спільної слідчої групи, створеної 25 березня.

Про це повідомляє агентство ЄС зі співробітництва у сфері кримінального правосуддя Євроюст (European Union Agency for Criminal Justice Cooperation), де представлені 27 країн-членів ЄС та десять інших держав.

«Прокурор МКС Карім Хан і генеральні прокурори трьох залучених країн сьогодні підписали угоду про першу в історії участь Офісу прокурора МКС у спільній групі з розслідування. Цією угодою сторони спільної групи з розслідування та Офіс прокурора МКС дають чіткий сигнал, що будуть докладені всі зусилля для ефективного збору доказів щодо основних міжнародних злочинів, скоєних в Україні, та притягнення винних до відповідальності», – йдеться у повідомленні.

Генпрокурори України, Литви та Польщі і прокурор МКС Карім Хан розширили спільну слідчу групу (JIT) щодо основних міжнародних злочинів, скоєних в Україні, залученням Офісу прокурора Міжнародного кримінального суду як учасника JIT. Також учасником групи наразі є Євроюст, де представлені 27 країн – членів ЄС та 10 інших держав.

«Переконана, що приєднання ще одного потужного учасника зробить розслідування та судове переслідування воєнних злочинів та злочинів проти людяності більш ефективним та скоординованим. Справедливість для жертв і покарання для винних – виклик для всього світового юридичного фронту, і наша спільна слідча група стала в його авангарді», – прокоментувала підписання угоди генпрокурор України Ірина Венедіктова.

Як зазначили в Офісі генпрокурора, у кожної з держав-сторін триває власне національне розслідування агресії РФ в Україні. Також повноцінне незалежне розслідування розпочав Офіс прокурора Міжнародного кримінального суду. Сторони та учасники JIT координуватимуть свої дії, разом плануватимуть слідчі стратегії, а також оперативно та безпечно обмінюватимуться інформацією та доказами.

Раніше Єврокомісія запропонувала розширити мандат Євроюсту із розслідування воєнних злочинів в Україні. Це дозволить європейським фахівцям брати активну участь у розслідування воєнних злочинів, скоєних на території України під час повномасштабного російського вторгнення, а також у накопиченні доказової бази.

Передбачається, що агентство матиме право обробляти бази даних, включаючи відео- й аудіозаписи, супутникові знімки, та обмінюватися цими даними з національними та міжнародними органами, а також органами влади України із суворим дотриманням заходів захисту даних.

Від початку березня Євроюст активно підтримував зусилля спільної команди розслідувачів ЄС, яка вивчає злочини, скоєні російською армією на території України.

Як повідомлялось, 1 березня 2022 року прокурор Міжнародного кримінального суду Карім Хан особисто ініціював розслідування воєнних злочинів Росії під час повномасштабної війни проти України. Прокурор уточнив, що вже бачить ознаки воєнних злочинів та злочинів проти людяності.

2 березня до Канцелярії прокурора МКС звернулися 39 країн-учасниць Римського статуту, що дозволило прокурору негайно взятися за розслідування.

Група слідчих Міжнародного кримінального суду в Гаазі виїхала до України для розслідування за колективним міжнародним позовом проти Росії щодо її воєнних злочинів.

***

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках:

YouTubeFacebook, TelegramTwitter