Німеччина передасть Україні зенітні самохідні установки Gepard

Новини
ЗСУ Gepard Фото: wikipedia.org

Федеральний уряд Німеччини погодився на передачу Україні важких озброєнь для захисту від агресії Росії. Зокрема, українським Збройним силам будуть поставлені зенітні самохідні установки Gepard із колишнього арсеналу бундесверу.

Про це оголосила міністр оборони ФРН Крістіне Ламбрехт 26 квітня під час зустрічі глав військових відомств країн-партнерів, присвяченій допомозі Україні, яка проходить на авіабазі «Рамштайн» на заході Німеччини, повідомляється у Twitter Міноборони ФРН.

«Німеччина поставить зенітні танки Gepard, щойно оголосила міністр Ламбрехт у Рамштайні. Понад 30 країн голосують тут на конференції на підтримку України. Наша сила в НАТО та ЄС – у нашій єдності», – йдеться у повідомленні.

Як повідомляє DW із посиланням на агентство dpa, зенітні самохідні установки Gepard будуть поставлені зі складу виробника. Компанія Krauss-Maffei Wegmann (KWM) вже отримала зелене світло на продаж Україні модернізованих установок Gepard із колишнього арсеналу бундесверу.

Компанія KMW має в своєму розпорядженні кілька десятків ЗСУ Gepard з розформованих підрозділів ППО сухопутних військ бундесверу. Gepard можуть бути задіяні для ураження наземних та повітряних цілей у взаємодії з іншими видами військової техніки.

Як повідомляє видання Spiegel, крім поставки Україні ЗСУ Gepard, ФРН проведе навчання українських військових із застосування німецьких самохідних артилерійських установок Panzerhaubitze 2000, які Нідерланди мають намір поставити українській армії.

ЗСУ Gepard вироблялась компанією Krauss-Maffei з середини 1970-х. Призначена для безпосереднього прикриття сухопутних військ, знищення повітряних цілей на похилих дальностях від 100 м до 4 км і на висотах до 3 км, що летять зі швидкістю до 350-400 м/с, а також наземних (надводних) цілей на дальності до 4500 метрів місця, з короткою зупинкою та в русі.

ЗСУ створена на шасі танку Leopard. На башті, що може обрертатись на 360 градусів, встановлені дві 35 мм гармати Oerlikon GDF та два радари: пошуковий та відстежувальний. При цьому башата живиться окремим від основного двигуна електрогенератором. Кожна з гармат має швидкострільність 550 пострілів на хвилину. Довжина стволів складає 90 калібрів (3,15 м), початкова швидкість снарядів 1440 м/с, ефективна дальність ураження 5500 м. До боєкомплекту входять 640 снарядів для ураження повітряних цілей та 40 бронебійних снарядів для стрільби по наземним цілям.

Як повідомлялось, 26 квітня у Німеччині на авіабазі ВПС США «Рамштайн» проходить зустріч міністрів оборони понад 40 держав, присвячена синхронізації та координації надання військової допомоги Україні, щоб подолати російську агресію. На ній присутній міністр оборони України Олексій Резніков. Країни-партнери вже зібрали близько 5 млрд. дол. військової допомоги Україні, з яких 3,7 млрд. виділяє адміністрація США.

***

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках:

YouTubeFacebook, TelegramTwitter