За катування людей на Київщині оголосили підозру капітану й майору російської армії

Новини
Ексгумовані з братської могили тіла мешканців Бучі, вбитих російськими окупантами. Київщина Фото: Andrei Novitsky

Прокуратура заочно повідомила про підозру капітану та майору збройних сил росії, які знущалися з військовополонених та цивільного населення в селі Богданівка Київської області.

Про це повідомляє Офіс генерального прокурора.

«За процесуального керівництва Броварської окружної прокуратури Київської області заочно оголошена підозра капітану та майору мотострілецької роти 15-ї «миротворчої» бригади 2-ї гвардійської загальновійськової армії Центрального військового округу збройних сил росії в жорстокому поводженні з військовополоненими та цивільним населенням (ч. 1 ст. 438 Кримінального кодексу України)», – повідомляє Офіс генерального прокурора.

За даними слідства, у березні в захопленому на той час селі Богданівка капітан наказав підлеглим шукати в населеному пункті військовослужбовців Збройних сил України, Національної гвардії, територіальної оборони, працівників правоохоронних органів та колишніх учасників АТО.

Російські військові мали взяти їх у полон та вибивати з них оперативну інформацію щодо сил оборони в регіоні.

Встановлено, що загарбникам вдалося полонити бійця територіальної оборони села. Чоловікові одягнули кайданки та помістили до підвального приміщення.

Майор збройних сил рф допитував полоненого, застосовуючи до нього фізичну силу, залякував та принижував його. Коли чоловік стояв на колінах зі скутими за спиною руками, військовий рф бив його прикладом автомата по спині, руках та ногах.

Росіянин наступав ногами на кінцівки потерпілого та погрожував йому застосуванням зброї. Після тортур чоловіка залишили в підвалі без їжі та з мінімальною кількістю води на декілька днів.

Пізніше його привели до центральної площі Богданівки, звідки у той час здійснювалася евакуація цивільного населення, зокрема членів родини полоненого.

На очах у мирних жителів капітан бригади бив беззбройного потерпілого, приставляв до голови пістолет та стріляв у повітря.

Також майор завдав тілесних ушкоджень настоятелю храму в Богданівці. Зокрема за його наказом священник зняв із себе весь одяг, після чого підозрюваний вдягнув йому на голову шапку так, щоб вона закривала священнослужителю очі, липкою стрічкою зв’язав руки за спиною і допитував.

У Київській області на раніше окупованих територіях вже знайшли тіла більш ніж 900 убитих цивільних українців.

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках:

YouTubeFacebook, TelegramTwitter