рф намагається обміняти цивільних на військовополонених, що заборонено Женевською конвенцією – Верещук

Новини
Ірина Верещук, віцепрем'єрка - міністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Фото: president.gov.ua

росія намагалася обміняти цивільних українців на російських військових, що заборонено Женевською конвенцією. Українська сторона відмовилася.

Про це повідомила в коментарі для ВВС віцепрем’єрка – міністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірина Верещук.

За її словами, з’являється все більше доказів того, що рф примусово депортувала через кордон велику кількість мирних жителів після вторгнення в країну в лютому, яких використовують як заручників.

«Тому вони захопили всіх цих заручників – цивільних, жінок, працівників місцевих рад, щоб спробувати їх використати», – сказала віцепрем’рка.

«Ми знаємо, що там більше тисячі заручників, у тому числі майже 500 жінок… Ми знаємо, що вони перебувають у тюрмах і СІЗО в Курську, у Брянську, в Рязані, у Ростові», – додала вона.

Верещук зазначила, що росія також затягнула з поверненням жінок-цивільних осіб: «Ми витягуємо жінок [ полону] майже щипцями. Зараз ми відмовляємося проводити обмін без жінок у списку. Таким чином ми намагаємося якось врятувати наших їх і [інших ]мирних жителів».

Зокрема, під час останнього обміну дев’ять мирних жителів були відправлені назад із важкими пораненнями, включаючи ампутації, проведені в росії.

«У цьому обміні були тяжко поранені – ампутовані кінцівки, сепсис, інші важкі травми … Були явні ознаки тортур, – сказала вона. – Історії, які вони нам розповідали, жахливі», – розповіла віцепрем’єрка.

***

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках:

YouTubeFacebook, TelegramTwitter