Евакуація з «Азовсталі» у Маріуполі за участю ООН не стосується військових і поранених – Зеленський

Новини
Президент України Володимир Зеленський Фото: president.gov.ua

Евакуація людей із заводу «Азовсталі» у Маріуполі не стосується військових та поранених, бо ООН, за сприяння якої триває евакуаційна місія, не бере на себе таку відповідальність.

Про це президент Володимир Зеленський повідомив в інтерв’ю грецькому виданню EPT News, передає Укрінформ.

«Ми продовжуємо пропонувати евакуацію наших людей. Працюють декілька треків. Зараз один із треків – те, що запропонувала Організація Об‘єднаних Націй. Я знаю, що ця евакуація, на жаль, не стосується військових або поранених людей. Вони не беруть на себе цю відповідальність. ООН говорить лише про допомогу щодо вивезення цивільних людей. Ми вже вивозили, коли росія не блокувала, ту чи іншу кількість людей із Маріуполя. Зараз ми говоримо про цивільних людей із «Азовсталі». Там є люди, вони бояться виходити, тому що їх вбивають. Зараз ми говоримо саме про це. Цим треком займаємося», – сказав глава держави.

Він зауважив, що питання евакуації населення із «Азовсталі» дуже складне. За його словами, наразі все залежить від російської сторони, до якої в України немає віри.

Водночас президент запевнив, що українська влада нікого не забуває і не забуде, тому за можливості намагається організувати евакуаційні рейси із заблокованого міста.

Як повідомлялось, з 30 квітня розпочалася евакуація цивільних осіб, які ховаються від бойових дій у сховищах на території заводу «Азовсталь». У першій групі евакуювали 20 цивільних. 1 травня евакуювали другу групу приблизно зі 100 осіб. Вони прямують на підконтрольну територію України. 2 травня евакуація продовжується.

***

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках:

YouTubeFacebook, TelegramTwitter