Військові рф захопили приміщення місцевих рад в Генічеському та Херсонському районах і провели обшуки у голів 

Новини
Фото: Alexander Ermochenko/Reuters

Сьогодні російські окупанти захопили приміщення Іванівської селищної, Бериславської міської та Дар’ївської сільської рад Херсонської області. Незаконні обшуки також пройшли в будинках  очільників громад. 

Повідомляє  Центру журналістських розслідувань з посиланням на співробітників названих рад та офіційні сторінки в соцмережах. 

7 травня військові рф  захопили та провели незаконні обшуки в будівлях Іванівської селищної ради Генічеського району та будинку голови Віктора Дебелого

“Росіяни все там перевернули, розкидавали і понівечили. Також вони вдерлися до помешкання селищного голови Віктора Дебелого і його сина, депутата селищної ради Олексія Дебелого та влаштували там обшук. Після нього російські військові забрали Олексія до приміщення місцевого відділення поліції і тримали там близько двох годин. Селищний голова під час усіх цих обшуків перебував на лікуванні в стаціонарному відділенні Іванівської лікарні. Зараз він залишається на території нашої громади”, – на умовах анонімності розповів співробітник Іванівської селищної ради.

Він уточнив, що українські державні прапори залишаються на своїх місцях: на флагштоці на центральній площі та головній будівлі селищної ради.

Сьогодні ж  стало відомо про те, що російські окупанти виселили Бериславську міську раду з її адміністративної будівлі. Співробітники продовжують працювати в приміщенні центру соцобслуговування. 

“У зв’язку з неможливістю виконання функцій держави, працівники міськради залишили адмінбудівлю. Прийом громадян здійснюється в кабінеті №4 та №5 територіального центру соціального обслуговування (надання соціальних послуг) за адресою: вул. Успенська, 10 (будівля колишньої поліклініки)”, – йдеться в повідомленні на сайті Бериславської міської ради.

Про захоплення приміщень Дар’ївської сільради і її Токарівського старостинського округу Херсонського району 7 травня повідомили на її офіційній сторінці. 

“5 травня озброєні військові зірвали державні прапори України, зламали замки у службових кабінетах, провели обшук, частково пошкодили комп’ютерну техніку, не допустили працівників до робочих місць. Також вони провели обшук у помешканні сільського голови Івана Кореня, внаслідок якого було пошкоджене особисте майно”, – йдеться в повідомленні Дар’ївської сільської ради.

В ньому також зазначено, що співробітники сільради залишаються вірними присязі посадової особи місцевого самоврядування. Крім того, на території Дар’ївської територіальної громади 6 травня були змушені в місцевих школах достроково завершити навчальний рік.

***

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter