Країни G7 будуть підтримувати Україну до її перемоги над рф та відновлення після війни

Новини
Фото: ua.depositphotos.com

Глави держав «Великої сімки» (G7) зобов’язалися продовжувати оборонну, економічну й гуманітарну підтримку України, посилювати тиск на росію та об’єднуватися задля перемоги свободи в Європі і світі. Також вони пообіцяли продовжити економічні санкції проти режиму володимира путіна: поступово відмовитися від російських енергоносіїв, заборонити рф доступ до ключових послуг, обмежувати можливості російських банків до світової фінансової системи, а також посилити кампанію тиску на фінансові еліти рф.

Про це йдеться у спільній заяві за підсумками віртуальної зустрічі лідерів G7, текст якої опублікований 8 травня на сайті Білого дому.

«Своїм вторгненням та діями в Україні ще з 2014 року Росія порушила міжнародний порядок, заснований на правилах, зокрема Статут ООН, створений після Другої світової війни, щоб позбавити наступні покоління лиха війни», – йдеться в документі.

При цьому зазначається, що до перемовин долучився й президент України Володимир Зеленський.

Лідери країн G7 запевнили його у «цілковитій солідарності й підтримці мужнього захисту Україною свого суверенітету й територіальної цілісності, а також її боротьби за мирне, процвітаюче й демократичне майбутнє в межах її міжнародно визнаних кордонів».

Зеленський, зі свого боку, підкреслив, що кінцевою метою України є забезпечення повного виведення сил рф з усієї території України та забезпечення її здатності захистити себе в майбутньому, а також подякував членам G7 за підтримку, зазначається в документі. Крім того, Зеленський наголосив, що Україна розраховує на своїх міжнародних партнерів у отриманні необхідної допомоги.

«Україна розпочала дискусії з міжнародними партнерами щодо механізмів безпеки для життєздатного післявоєнного мирного врегулювання. Україна залишається відданою тісній співпраці з членами G7 для підтримки макроекономічної стабільності України на тлі повномасштабного вторгнення Росії, масових руйнувань критичної інфраструктури та порушень традиційних судноплавних маршрутів для українського експорту»,- йдеться в документі.

Зі свого боку, лідери країн G7, запевнили президента Зеленського у «постійній готовності взяти на себе подальші зобов’язання, щоб допомогти Україні забезпечити її вільне й демократичне майбутнє, щоб Україна могла захистити себе зараз і стримувати майбутні акти агресії».

З цією метою міжнародні партнери пообіцяли продовжити постійну військову допомогу ЗСУ, підтримку захисту України в кіберпросторі та в інформаційній сфері. «Ми й надалі підтримуватимемо Україну в посиленні її економічної та енергетичної безпеки», – наголошується також у заяві.

При цьому країни G7 пообіцяли ближчими тижнями посилити колективну короткострокову фінансову підтримку, щоб допомогти Україні подолати фінансові втрати й надати базові послуги своєму населенню, а також розробити варіанти з довгострокового відновлення та реконструкції. «Ми закликаємо всіх партнерів приєднатися до нашої підтримки українського народу та біженців, а також допомогти Україні відбудувати її майбутнє», – наголошується в документі.

Лідери G7 також заявили, що докладуть усіх зусиль, щоб притягнути до відповідальності президента путіна, архітекторів і спільників російської агресії, включно з режимом лукашенка в білорусі – відповідно до міжнародного права.

Країни «сімки» засудили спроби Росії замінити демократично обрану українську місцеву владу нелегітимними ставлениками. «Ми не визнаємо ці дії, які порушують суверенітет та територіальну цілісність України»,- підкреслюється в документі.

«Ми продовжимо протидіяти російській стратегії дезінформації, яка свідомо маніпулює світовою – в тому числі російською – громадськістю з надією приховати провину російського режиму в цій війні»,- зазначається в тексті.

Крім того, лідери країн G7 пообіцяли продовжити «серйозні й швидкі» економічні санкції проти режиму путіна; поступово відмовитися від російських енергоносіїв; заборонити росії доступ до ключових послуг; обмежувати можливості російських банків до світової фінансової системи; посилити кампанію тиску на фінансові еліти рф.

Окрему увагу лідери G7 звернули на загрозу глобальній продовольчій безпеці, яку створює війна путіна.

«Разом з ООН ми закликаємо росію припинити блокаду та будь-яку іншу діяльність, яка ще більше перешкоджає українському виробництву й експорту харчових продуктів, відповідно до її міжнародних зобов’язань», – наголошується в заяві.

Лідери провідних країн світу підкреслили, що продовжують стояти разом з Україною у непростий для неї час.

«Ми залишаємося єдиними в нашій рішучості, щоб президент путін не здобув перемогу в його війні проти України. Ми зобов’язані – в пам’ять усіх, хто боровся за свободу у Другій світовій війні – продовжувати боротьбу за неї сьогодні, за народ України, Європи та світову спільноту»,- заявили лідери G7.

***

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках:

YouTubeFacebook, TelegramTwitter