Через розпочату рф війну в Україні загинуло щонайменше 3381 цивільних осіб – УВКПЛ ООН

Новини
Могили понад 400 жертв російської агресії у Сєвєродонецьку на Луганщині Фото: Carolyn Cole

Від початку повномасштабної війни, яку почала росія, в Україні загинули щонайменше 3381 цивільних осіб, крім того, ще 3680 мирних громадян отримали поранення. Однак реальні цифри значно вищі, оскільки отримання інформації з місць, де тривають інтенсивні бойові дії, відбувається з затримкою.

Про це у своєму звіті повідомляє Управління Верховного комісара ООН із прав людини (УВКПЛ ООН).

«З 4:00 ранку 24 лютого 2022 року, коли почався збройний напад російської федерації на Україну, до опівночі (місцевого часу) 8 травня 2022 року Управління Верховного комісара ООН з прав людини (УВКПЛ ООН) зафіксувало 7061 випадок загибелі або поранення цивільних осіб в Україні: 3381 загиблий і 3680 поранених», – йдеться у повідомленні.

Серед 3381 загиблих: 1227 чоловіків, 787 жінок, 75 дівчаток і 91 хлопчик, а також 69 дітей і 1132 дорослих, стать яких ще не вдалось встановити.

Серед 3680 поранених: 521 чоловік, 396 жінок, 83 дівчинки і 93 хлопчика, а також 170 дітей і 2417 дорослих, стать яких ще не вдалось встановити.

«Більшість зафіксованих втрат серед цивільних осіб було спричинено застосуванням вибухової зброї з широкою зоною ураження, включаючи обстріли з важкої артилерії та реактивних систем залпового вогню, а також ракетні та авіаудари», – заявили в організації.

При цьому УВКПЛ ООН вважає, що реальні цифри втрат цивільних осіб значно вищі, оскільки отримання інформації з деяких місць, де тривають інтенсивні бойові дії, відбувається з затримкою, та багато повідомлень із місць, звідки надходить інформація про втрати серед цивільного населення, все ще потребують підтвердження. Це відноситься, наприклад, до населених пунктів Маріуполь (Донецька область), Ізюм (Харківська область), і Попасна (Луганська область), де, за повідомленнями, мали місце численні випадки загибелі чи поранення цивільних осіб.

***

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках:

YouTubeFacebook, TelegramTwitter