В Україні розпочався перший суд щодо воєнних злочинів окупантів: російського військового звинувачують у вбивстві цивільного

Новини
Вадим Шишимарин

В Україні почався перший судовий процес щодо воєнних злочинів окупантів: російський військовий Вадим Шишимарін звинувачується у вбивстві цивільного на Сумщині.

За статтею 438 КК України («Порушення законів та звичаїв війни») Шишімарину загрожує покарання аж до довічного ув’язнення.

За даними слідства, 28 лютого 21-річний російський окупант убив беззбройного жителя смт Чупахівка Сумської області, який вів узбіччям велосипед. Чоловік помер на місці лише за кілька десятків метрів від свого будинку.

Справу слухатиме колегія Солом’янського райсуду Києва. 13 травня вона призначила провадження до розгляду. Наступне засідання відбудеться 18 травня, повідомляє УП.

Росіянину видали безкоштовного адвоката та перекладачку. Йому інкримінують дві статті: вбивство та порушення законів та звичаїв війни.

Поки що ні підсудний, ні захисник не озвучували своєї позиції.

Водночас прокурор Ярослав Ущапівський повідомив, що під час слідства Шишімарін визнав свою провину, покаявся та співпрацював зі слідством.

Прокурор стверджує, що провину російського армійця доводять не лише його слова, а й експертизи та свідчення. Серед іншого, слідство вилучило зброю, з якої стріляв Шишімарін, а також зброю інших людей, які перебували з нею в машині.

***

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках:

YouTubeFacebook, TelegramTwitter