Зеленський ветував закон про заборону російської символіки «Z» та «V», запропонував свої поправки

Новини
Зеленский
Президент України Володимир Зеленський Фото: president.gov.ua

Президент Володимир Зеленський ветував закон «Про заборону пропаганди російського неонацистського тоталітарного режиму, акту агресії проти України з боку РФ як держави-терориста, символіки, яка використовується збройними та іншими воєнними формуваннями РФ у війні проти України», але запропонував свої поправки.

Президент повернув законопроєкт №7214 до Верховної Ради зі своїми пропозиціями.

Зеленський пропонує додати до законопроєкту, що символіку вторгнення Росії в Україну можна законно розміщувати в експозиціях музеїв, на тематичних виставках, у бібліотечних фондах, підручниках, у процесі наукової діяльності тощо.

Також президент пропонує, щоб використання символіки російського вторгнення було заборонено не лише для партій, а і для громадських об’єднань.

Верховна Рада визнала Росію державою-терористом, заборонила символіку, яку використовують військові РФ у війні проти України, та пропаганду російського неонацистського тоталітарного режиму.

Документом передбачено, що українське законодавство доповнюється новими термінами «держава-терорист» і «символіка військового вторгнення російського неонацистського тоталітарного режиму в Україну».

У законі визначено, що літери «Z» і «V» визнаються символікою військового вторгнення Росії в Україну, якщо їх використання відповідає встановленим законодавством ознакам.

Крім того, згідно з законом, Росія визнається державою-терористом, однією з цілей політичного режиму якої є державний геноцид українського народу, фізичне знищення, масові вбивства громадян України, вчинення міжнародних злочинів проти цивільного населення, використання заборонених методів війни, руйнування цивільних об’єктів та об’єктів критичної інфраструктури, створення штучних гуманітарних катастроф в окремих регіонах України.

У зв’язку з цим законом передбачено заборону будь-якої пропаганди російського неонацистського тоталітарного режиму, акту агресії проти України з боку Росії як держави-терориста, в тому числі використання символіки вторгнення.

Крім цього, документ визначає, що в Законі України «Про боротьбу з тероризмом» термін «терористична діяльність» має бути доповнено пропагандою російського неонацистського тоталітарного режиму.

***

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках:

YouTubeFacebook, TelegramTwitter