Опубліковано останній радіообмін російського крейсера «Москва»

Новини
Москва
Палаючий флагман ЧФ РФ ракетний крейсер «Москва» Фото: Twitter OSINTtechnical

Оперативне командування «Південь» ЗСУ опублікувало перехоплений фрагмент останнього радіообміну крейсера «Москва».

Російський окупант повідомляє в ефір про пошкодження та ситуацію.

«Москва», первый! Подтверждаю! Две пробоины ниже ватердинии! Винт стал! Мостик отрезан! Молчит! Крен 30 градусов! Ляжет на бок!», – каже він.

Військова прокуратура Чорноморського флоту рф заявила, що потоплений внаслідок атаки українських ВМС ракетний крейсер «Москва» загинув внаслідок «надзвичайної події» і при цьому нібито не входив до територіальних вод України, а також не брав участь у так званій «спецоперації», як у росії називають російсько-українську війну.

Як повідомлялось, 13 квітня українські захисники ударом протикорабельних ракет новітнього українського берегового ракетного комплексу РК-360 МЦ «Нептун» вразили у Чорному морі флагман Чорноморського флоту РФ ракетний крейсер «Москва». Російський корабель отримав дуже серйозні пошкодження. Міноборони РФ повідомило про пожежу та детонацію боєзапасу на крейсері «Москва», внаслідок якого корабель отримав серйозні пошкодження, а його екіпаж був повністю евакуйований.

 14 квітня Міноборони РФ повідомило, що крейсер «Москва» затонув під час буксирування в умовах шторму через пошкодження корпусу, отримані через пожежу від детонації боєзапасу. Про те, що корабель був уражений двома протикорабельними ракетами українскього комплексу РК-360 МЦ «Нептун», російське військове відомство промовчало.

Журналісти OSINTtechnical Опубліковали перші фотографії крейсера «Москва» після враження українськими ракетами «Нептун». Імовірно знімки зроблені з турецького судна, яке врятувало частину екіпажу російського корабля. На них видно, що море спокійне, а це спростовує заяви Міноборони Росії, що причиною затоплення «Москви» став шторм і сильні хвилі.

***

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках:

YouTubeFacebook, TelegramTwitter