Лукашенко не хоче війни з Україною, бо боїться удару у відповідь та санкцій Заходу – розвідка Британії

Новини
Олександр Лукашенко Фото: belta.by

Британська розвідка зазначає, що узурпатор влади у Білорусі Олександр Лукашенко балансує між підтримкою росії і бажанням уникнути прямої участі своїх військ у російсько-українській війні, аби країни Заходу не запроваджували ще більше санкцій проти його режиму. Крім того, він боїться викликати невдоволення білоруських військових.

Про це йдеться у щоденному огляді, який публікує Міноборони Великої Британії.

«Президент Білорусі Лукашенко, ймовірно, балансує на межі підтримки російського вторгнення і бажання уникнути прямої військової участі через ризик західних санкцій, відплати України та можливе невдоволення білоруських військ», – йдеться у повідомленні.

Британська розвідка зазначає, що Білорусь на початку травня оголосила про розгортання сил спеціальних операцій уздовж кордону з Україною, а також підрозділів протиповітряної оборони, артилерії та ракетних військ на полігонах на заході країни.

«Присутність білоруських сил біля кордону, ймовірно, зафіксує українські війська, тому вони не можуть розгортатися для підтримки операцій на Донбасі», – йдеться у звіті.

Але при цьому, попри попередні припущення, білоруські війська ще не були безпосередньо залучені до конфлікту. Територію Білорусі війська рф використовували лише як плацдарм для наступу на Київ та Чернігів. Також росія здійснила з території Білорусі ракетні удари та повітряні вильоти.

***

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент рф Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна росії проти України на всіх майданчиках:

YouTubeFacebook, TelegramTwitter