Запущений ракетою із символом «Z» військовий супутник рф «ідьот за російськім корабльом»

Новини
Ракета-носій «Ангара-1.2» з космічним апаратом на користь Міноборони Росії, оглядом Плесецьк, 29.04.2022 Фото: ТАСС

Російський військовий супутник «Космос-2555», який був запущений увечері 29 квітня з космодрому Плесецьк на навколополярну орбіту ракетою-носієм «Ангара-1.2», на корпус якої було нанесено зображення символу «Z», не зміг утриматися на ній і може згоріти в атмосфері.

Про це пише російський космоблогер Анатолій Зак.

Ракета «Ангара-1.2» стартувала 29 квітня о 22:55 за московським часом з космодрому Плесецьк. Численні спостерігачі на околицях Плесецька та в Архангельській області бачили її в нічному небі, у тому числі відділення першого ступеня.

Через пів години після запуску Міноборони рф підтвердило, що все пройшло планово, апарат вийшов на розрахункову орбіту та отримав назву «Космос-2555». Космічні сили США відстежували його на орбіті розміром 279 на 294 кілометри з нахиленням 96,5 градусів до екватора. Він мав параметри, аналогічні параметрам космічних апаратів військової зйомки «ЕМКА-1» та «ЕМКА-2», запущених у 2018 та 2021 роках відповідно.

«До 14 травня 2022 року орбіта «Космос-2555» загасла до 227,7-кілометрового перигею та 247,9-кілометрового апогею без будь-яких явних спроб його підняти, що свідчило про те, що супутник жодного разу не був активований», – написав Зак.

Про невдачу із запуском російського супутника повідомив і американський астронавт Скотт Келлі, який активно висловлює підтримку Україні з перших днів повномасштабного вторгнення військ рф.

«Російська ракета з літерою «Z» на боці запустила військовий супутник, який відмовив. Здається, що символ «Z», який представляє воєнні злочини, тепер також є синонімом епічного провалу», – написав у Twitter учасник чотирьох космічних польотів.

Раніше глава Роскосмосу Дмитро Рогозін «розрекламував» запуск ракети-носія «Ангара-1.2» у соцмережах повідомленням, що на корпус ракети було нанесено зображення літери «Z» – головний символ російської повномасштабної війни проти України.