Які фейки поширює рф про «Азовсталь» та підрив продовольчої безпеки Заходом

Новини
мариуполь

Центр протидії дезінформації (ЦПД) при Раді національної безпеки і оборони України оприлюднив добірку дезінформацій, маніпуляцій та фейків, які російська пропаганда спродукувала станом на ранок 19 травня.

В ЗМІ рф заявили: «за два дні з «Азовсталі» вийшли 1750 українських націоналістів, за попередніми даними, на території заводу на початок евакуації перебувало близько 2,5 тисячі осіб. Виходить, чисельність оточеного на «Азовсталі» угруповання ще й досі значно перевищує чисельність союзних сил в Маріуполі». У ЦПД застерігають, що це дезінформація.

Пропагандистські ЗМІ рф також, з посиланням на газету Politico, повідомили, що «США відмовляється надати Києву американські реактивні системи залпового вогню М270 через побоювання, що вони будуть застосовані для завдання ударів по цілям на території росії». Це – маніпуляція, застерігають у ЦПД.

Крім того, посол рф у США Антонов заявив: «неграмотні макроекономічні кроки Заходу підірвали продовольчу безпеку у світі, проблеми у цій сфері почалися задовго до початку військової спецоперації в Україні». У ЦПД застерігають, що це дезінформація.

Як повідомлялось, 16 травня почалася операція з порятунку заблокованих на території заводу «Азовсталь» захисників України з гарнізону «Маріуполь». 53 важкопоранених військовослужбовця доставлені до медичного закладу у окупованому Новоазовську. Ще 211 захисників через гуманітарний коридор евакуйовані до Оленівки в ОРДО з подальшим поверненням їх на підконтрольну Україні територію через процедуру обміну.

17 травня з оточеного комбінату «Азовсталь» у супроводі російського конвою в ОРДО виїхали ще 7 автобусів з українськими військовими.

***

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках:

YouTubeFacebook, TelegramTwitter