Україна має законодавчо встановити статус окупованих територій на півдні, щоби змусити росію платити за їх утримання – Дементій Бєлий

Новини
Дементій Бєлий, голова Херсонської облорганізації Комітету виборців України Фото: kherson.ipc.org.ua

Уряд України продовжує фінансово утримувати тимчасово окуповані території Херсонської і Запорізької областей, хоча за Міжнародним гуманітарним правом це зобов’язана робити росія як окупуюча країна.

Про це в ефірі програми «Питання національної безпеки» з Валентиною Самар повідомив відомий херсонський громадський діяч і політолог Дементій Бєлий.

«У нас працюють комунальні підприємства, школи, українські підприємства. Виплату зарплат забезпечує український бюджет. Нас обслуговують різні казначейства в Україні, зокрема Кропивницьке. Тобто життєдіяльність системи, економіку і життя громадян (пенсії, соціальні виплати, зарплати) продовжує підтримувати український уряд»,  — сказав Дементій Бєлий.

Щоби застосовувати до ТОТ півдня норми МГП та зобов’язати платити державу-окупанта, Україна має законодавчо визнати ці території окупованими. До того моменту, на його думку, державі доцільно запровадити додаткові виплати для мешканців окупованих територій, які через російську окупацію залишилися без роботи і без засобів для існування.

«Україна могла б запровадити якісь постійні додаткові грошові виплати по безробіттю всім, хто перебуває зараз на ТОТ, щоби люди просто могли витримати цей період. Ну або сказати, що оскільки росія окупувала території, то саме вона зобов’язана їх забезпечувати», — сказав Дементій Бєлий.

За його оцінкою, ситуація з безробіттям на Херсонщині стає критичною. Підприємства вимушено скорочують працівників. «Цих людей ставлять перед вибором: чи вмирати, чи брати російську гуманітарну допомогу, чи йти працювати до окупантів. Роз’яснень і допомоги з боку України немає», — наголошує Дементій Бєлий. Однак, за його словами, навіть в таких умовах, попри примус і тиск, люди здебільшого не погоджуються співпрацювати з окупаційними «адміністраціями».

***

За майже три місяці окупації росія не приєднала Херсонську область і не створила так звану «ХерНР». Водночас херсонських аграріїв уже зобов’язують «реєструватись» в російських податкових органах, платити податки рф і поставляти продукцію на підсанкційний кримський півострів. Не маючи чітких планів щодо майбутнього захопленого півдня, окупанти поспішають награбувати і вивезти якнайбільше. При цьому соціальне забезпечення мешканців регіону продовжує здійснювати уряд України, бо правовий режим тимчасово окупованої території законодавчо досі не встановлений.  Між тим, за Міжнародним гуманітарним правом, життєзабезпечення окупованих територій — обов’язок країни-окупанта. Про ситуацію на Херсонщині, плани окупантів і кроки, які має зробити Україна для підтримки людей, які опинилися під російською окупацією, говоримо з відомим херсонським громадським діячем і політологом Дементієм Бєлим в ефірі програми «Питання національної безпеки» (проєкт Центру журналістських розслідувань).