У Криму окупанти приберуть із меморіалу жертвам депортації інформацію про кількість загиблих кримських татар

Новини
Фото: crimeantatars.club

У Криму окупаційна «влада» прибере з меморіал на згадку про жертви депортації на станції Сірень (Сюрень до депортації – ред.) у Бахчисарайському районі визначення, що кримські татари – корінний народ півострова, а також інформацію про те, що в перші роки депортації на засланні загинуло 46,2% кримськотатарського народу.

Про це повідомляє сайт Crimean Tatars, що розповідає про життя кримських татар.

Рішення про будівництво меморіального комплексу на згадку про жертви депортації на станції Сірень було прийнято кримською «владою» після окупації півострова росією у 2014 році. Роботи розпочато у 2016 році. Комплекс був відкритий у 2021 році, його площа становить 1,8 га.

Як зазначає сайт, пам’ятник одразу спричинив неоднозначну реакцію серед кримських татар. Насамперед тим, що меморіальний комплекс, присвячений жертвам нелюдської депортації, встановлений на місці залізничної станції, звідки вагони з депортованими кримськими татарами вирушали на заслання, де тисячі з них загинули, назвали «Шлях відродження народів Криму».

Напередодні 18 травня – Дня пам’яті жертв депортації кримськотатарського народу стало відомо, що у комплексі демонтують плиту з інформацією про депортацію, текст на ній замінять, а абзац про кримські татари значно скоротиться.

«Виявляється, офіційних редакторів не влаштувало визначення кримськотатарського народу як корінного народу. З плити зникне інформація про те, що за перші півтора роки посилання від голоду та хвороб загинули 46,2% кримськотатарського народу. Крім того, зникне текст про те, що після депортації кримських татар у Криму було змінено топоніміку, знищено літературу, пам’ятки історії, осквернено цвинтарі та мечеті», – зазначає сайт.

У травні 1944 року залізнична станція Сюрень неподалік Бахчисараю була одним з найбільших пунктів збору та депортації кримських татар. Саме звідси радянська влада насильно вивезла, за оцінками істориків, понад 70 тисяч представників кримськотатарського народу – жителів Бахчисарайського району, Севастополя та найближчих до нього селищ, а також Алуштинського та Ялтинського регіонів.

У 1950-х роках селище Сюрень було перейменовано на Сірень, як майже 1,5 тисячі населених пунктів у Криму. Таким чином радянська влада прагнула позбутися кримськотатарських топонімів і будь-якої згадки про кримських татар на півострові.

Нагадаємо:

  • Щорічно 18 травня в Україні традиційно проходять меморіальні заходи, присвячені пам’яті жертв депортації кримськотатарського народу. В цей день згадують трагічні події 1944 року, коли корінний народ Криму – кримських татар – вислали за межі півострова в Середню Азію і віддалені райони Росії. Всього було депортовано понад 180 тисяч осіб. В дорозі і в перші роки в місцях депортації від голоду і хвороб загинули 46% кримських татар.
  • У Криму щорічно з нагоди річниці Дня депортації проходили масові заходи, в тому числі траурний мітинг в центрі кримської столиці. Але після окупації півострова росією в березні 2014 року, проведення подібних акцій в центрі Сімферополя заборонили. Не проводяться жалобні мітинги і в населенних пунктах півострова.