Окупанти захопили і розграбували майже всі адміністрації заповідників і національних парків сходу і півдня України

Новини
Біосферний заповідник «Асканія-Нова» імені Ф.Е. Фальц-Фейна Фото: facebook.com/AskaniaNovaZapovednik

Російські окупанти захопили адміністрації майже всіх заповідників і національних парків на сході і півдні України. Загарбники підпалюють ліси, бо вважають, що там ховаються партизан, і полюють на співробітників національних парків, оскільки вважають їх «нацистами».

Про це під час онлайн-дискусії «Екологія та війна: наслідки військового вторгнення Росії на довкілля України», організованої громадською організацією «Інтерньюз-Україна» повідомив Олексій Василюк, голова та співзасновник Української природоохоронної групи, передає Центр журналістських розслідувань.

«На сході і півдні налічується 16 парків і заповідників. Всі їхні адміністрації захоплені і розграбовані, крім біосферного заповідника «Асканія-Нова» ім. Ф. Е. Фальц-Фейна. Щось там відбувалось внаслідок дій загарбників. Щось – зовсім знищено. В деяких адміністраціях повністю розграбовані наукові здобутки. Все, що роками робили біологи та інші науковці більше не існує. Узагалі нічого не відомо нам про долю деяких заповідних територій. Приміром, про Азово-Сиваський національний природний парк на Херсонщині. Знаємо, що по двоє співробітників змогло виїхати з розташованого на Донеччині НПП «Меотида» та Приазовського НПП, що в Запорізької області», – розповів Василюк.

За його словами, окупанти замінували Джарилгацький національний природний парк у Скадовському районі Херсонської області.

Національний природний парк «Джарилгацький» Фото: facebook.com/dzharylgatsky

«Тисячі туристів не зможуть поїхати на Джарилгач, навіть у разі деокупації. Але це також унеможливить роботу науковців та інших співробітників парку. Бо як вони зможуть зробити щось корисне для природи? Ніяк», – сказав експерт.

Особливу тривогу екологів, зазначив він, викликають пожежі в Чорноморському біосферному заповіднику, а також на лінії фронту від Ізюму до Лиману.

«Місцеві кажуть, що російські окупанти умисно підпалюють ліси, оскільки бояться партизанів, які там можуть переховуватися. Якщо це правда, то така причина є показником слабоумства і низького інтелектуального рівня росіян. Та навіть якщо це не так, тоді чому окупанти не дозволяють пожежним виїжджати і гасити пожежі?», – вказав Василюк.

Пожежа на Кінбурнській косі на кордоні Миколаївської та Херсонської областей, 08.05.2022 Фото: Facebook Артем Скоробогатов

За його словами, всім співробітникам національних природних парків загрожує небезпека.

«Є випадок, коли в одному з парків до рук окупантів потрапив список працівників. Звичайні люди побачать в ньому прізвища людей і, можливо, їхні посади. Натомість загарбники побачили в тому списку принципово іншу річ. В їхні свідомості в національному природному парку можуть бути лише нацисти. І не важливо, чи ці люди працюють прибиральниками, чи слюсарями, чи водіями. Всіх їх можна сміливо оголосити «нацистами». Це може сприйматися як якийсь курйоз, але люди перебувають під реальною загрозою», – сказав експерт.

Він додав, що під загрозою зникнення через дії окупантів опинився біосферний заповідник «Асканія-Нова». Аби цього не допустити, всі його 269 працівників прийняли рішення залишитися на своїх робочих місцях і нікуди не виїжджати.

«Ці люди кажуть, що без них заповідник загине. Тому вони продовжують косити частину території Асканії-Нова, годують тварин, лікують півтори тисячі лише копитних, доглядають за дендропарком і населеним пунктом. Там багато що залежить від безперебійної роботи артезіанської свердловини. Якщо тих людей не стане, то заповідника не стане за лічені тижні. Тому вони продовжують працювати, хоча самі залишились без зарплати. Страшно собі уявити, що там може бути в разі боїв за визволення Асканії-Нова. Хоча я маю надію, що заповідник, який пережив уже дві війни, переживе й третю. І сподіваюсь, що держава відмітить тих людей, які роблять усе можливе, щоб захистити і зберегти наше надбання, ризикуючи собою, – сказав Василюк.

За даними міністерства захисту довкілля та природних ресурсів, до 900 природоохоронних територій сьогодні окуповані або ж на їхній території ведуться бойові дії. Це 1,2 млн га, або близько 30% площі всіх природоохоронних територій України. Тут ростуть тисячі видів рослин, які занесені до Червоної книги України і охороняються законом. Бойові дії порушують спокій диких тварин. Вони або гинуть, або намагаються втекти з гарячих точок.

Під загрозою знищення наразі знаходяться 14 Рамсарських об’єктів площею 397,7 тис. га (перебувають під захистом міжнародної конвенції про водно-болотні угіддя, що мають міжнародне значення, головним чином як середовища існування водоплавних птахів, підписаної 1971 року у Рамсарі, Іран – ред.), близько 200 територій Смарагдової мережі площею 2,9 млн га та біосферні заповідники.

Матеріал підготовлено в рамках проекту ГО «Інформаційний прес-центр» за підтримки Інституту висвітлення війни та миру (IWPR) в Україні. 

***

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент рф Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна росії проти України на всіх майданчиках:

YouTubeFacebook, TelegramTwitter