рф заблокувала в українських портах понад 20 мільйонів тонн зерна – Зеленський

Новини
Колона росіських вантажівок з награбованим зерном рухається з Мелітополя до Криму Фото: investigator.org.ua

росія заблокувала в українських портах понад 20 мільйонів тонн сільськогосподарських культур.

Про це президент України Володимир Зеленський повідомив спільно з прем’єр-міністром Португалії Антоніу Коштою.

«Росія заблокувала майже всі порти. Усі, скажімо так, морські можливості експорту харчової продукції – нашого зерна, ячменю, соняшника та іншого. 22 мільйони тонн сьогодні заблоковано російською федерацією», – сказав президент.

Крім того, Зеленський заявив, що росія краде та вивозить українські культури. За його словами, у влади є розуміння, куди надходить викрадена продукція. Він уточнив, що робота з цього питання продовжується на рівні Міністерства закордонних справ України.

Глава держави наголосив на необхідності розблокувати українські порти для попередження продовольчої кризи у світі. Зеленський зазначив, що це можна зробити різними шляхами, зокрема, військовим. У цьому контексті глава держави поінформував, що звертається до міжнародних партнерів із проханням надати потрібну зброю.

***

ЦЖР повідомляв про тотальне мародерство російських військових на нових українських окупованих територіях. У фермерів відбирають або за копійки скуповують ранні овочі, які потім везуть до окупованого Криму. Туди ж тентованими вантажівками переправляють зерно, яке крадуть з елеваторів та складів у Херсонській та Запорізькій областях.

За оцінками Мінагрополітики, з початку повномасштабного вторгнення в Україну російські загарбники вивезли з нових окупованих територій до Криму близько 400-500 тисяч тонн зерна, внаслідок чого втрати українських аграріїв сягають щонайменше $125 млн. Практично всі судна, які йдуть із Севастополя, завантажені краденим українським зерном. Цей незаконний бізнес курується спецслужбами та військовими країни-агресора.

10 травня Головне управління розвідки Міністерства оборони України повідомило, що значна частина викраденого військами рф зерна, яке було вивезене до Криму, перебуває на суднах під російським прапором в акваторії Середземного моря і, вірогідно, прямує до Сирії, звідки контрабандою може постачатись до інших країн Близького Сходу.

Про незаконний експорт пограбоного зерна, маршрути поставок, а також причетні до них компанії і судна детально розповідала Катерина Яресько, доцентка Харківського університету та розслідувачка проекту SeaKrime Центру Миротворець, в ефірі програми «Питання національної безпеки» (телепроект Центру журналістських розслідувань).

Текстову версію інтерв’ю з Катериною Яресько читайте за посиланням.