Окупанти називають Зміїний «територією рф» та погрожують обстрілом цивільним суднам, які проходять повз

Новини
Судно Britta K, яке погрожував обстріляти корабель рф біля українського острова Зміїний Фото: marinetraffic.com

Російські окупанти називають захоплений український острів Зміїний у Чорному морі «територією рф», а 12-мильну зону біля нього – «територіальним водами рф» та погрожують обстрілом транзитним цивільним суднам, які проходять повз нього, хоча це територіальні води України.

Відповідний інцидент стався 21 травня, повідомляють Військово-морські сили Збройних сил України.

«Цивільне судно Britta K під прапором Республіки Того, здійснюючи транзитний прохід (transit passage) українськими територіальними водами поблизу острова Зміїний, отримало сигнал від росіян з вимогою покинути тер.води рф, інакше по ньому буде застосовано зброю», – йдеться у повідомленні.

ВМСУ також опублікували аудіозапис радіопереговорів, на якому російський патрульний корабель попереджає судно Britta K, що воно нібито рухається в «територіальних водах росії». Хоча на мапі видно, що воно йде у водах, які за міжнародними угодами є українськими територіальними водами.

В свою чергу, визнаний морський експерт, головний редактор порталу BlackSeaNews Андрій Клименко звернув увагу, що судно Britta K (IMO: 7368815, судновласник – RABUNION MARITIME AGENCY SARL, Beirut, Lebanon) є перевізником худоби (Livestock Carrier) та йшло з Бейруту (Ліван) до румунського порту Суліна. Країни Близького Сходу постійно імпортують овець з Румунії.

«Ви спитаєте, до чого тут вівці? – А до того, що 27/04/2017 аналогічний ліванський скотовоз YOUZARSIF H (IMO: 7611547) потопив середній розвідувальний корабель ЧФ РФ «Лиман» біля Босфору», – написав Клименко у Facebook.

Нагадаємо:

  • 27 квітня 2017 року середній розвідувальний корабель Чорноморського флоту рф «Лиман» отримав пробоїну внаслідок зіткнення з транспортним судном YOUZARSIF H (прапор Того) у південно-західній частині Чорного моря та згодом затонув. «Лиман» входив до складу 519-го окремого дивізіону розвідувальних кораблів ЧФ рф. Базувався у бухті Південна у Севастополі. Наприкінці січня 2017 року корабель повернувся з походу до Середземного моря, де виконував завдання у складі постійного оперативного з’єднання ВМФ росії біля Сирії.

***

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент рф Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна росії проти України на всіх майданчиках:

YouTubeFacebook, TelegramTwitter