Вундерваффе: рф кинула під Сєвєродонецьк свою єдину групу важких БМПТ «Термінатор» – розвідка Британії

Новини
Колона росіських БМПТ «Термінатор» на окупованій території України Фото: masterok.livejournal.com

Британська розвідка повідомляє, що росія розгорнула на Сєвєродонецькому напрямку наступу на Донбасі єдину діючу оперативна роту бойових машин підтримки танків (БМПТ) «Термінатор», що вказує на пріоритетність захоплення Сєвєродонецька військами рф.

Про це йдеться у щоденному звіті Міноборони Великої Британії.

«Їхня присутність свідчить про те, що до цієї атаки причетна Центральна група військ (ЦГВ), яка є єдиним формуванням, що використовує цю машину. Раніше ЦГВ зазнала великих втрат, не зумівши прорватися до Києва зі східного напрямку на першому етапі вторгнення», – йдеться у звіті.

Росія розробила БМПТ «Термінатор» після того, як виявила необхідність забезпечити спеціальний захист основних бойових танків, які вона використовувала під час афганської та чеченської воєн.

«Сєвєродонецький напрямок залишається одним з найближчих тактичних пріоритетів для РФ. Проте із максимум десятьма «Термінаторами», які там задіяні, їхнє застосування навряд чи суттєво вплине на хід кампанії», – зазначає британська розвідка.

15 травня інформагентство Міноборони України АрміяInform посвідомило, що на Луганщині місцеві жителі зафіксували колону російської бронетехніки у складі якої були БМПТ «Термінатор».

БМПТ «Термінатор» – це російський варіант багатоцільової бойової гусеничної машини вогневої підтримки, виконаної на базі танка Т-72 або Т-90.

Як стверджують її розробники, машина має потужне озброєння та броньовий захист, сучасні прилади управління вогнем та високу маневреність. БМПТ оснащена протитанковим комплексом «Атака-Т» з боєкомплектом чотири ракети та заявленою дальністю стрільби – від 400 до 6000 метрів. Крім цього, вона озброєна двома автоматичними гранатометами АГС-17Д, двома автоматичними гарматами калібру 30 міліметрів 2А42 та великокаліберним кулеметом ПКТМ.

Термін Вундерваффе (нім. Wunderwaffe – «дивозброя») був введений в обіг міністерством пропаганди фашистської Німеччини та набув особливого поширення у нацистській пропаганді під час Другої світової війни. Ним позначали низку новітніх революційних зразків озброєнь, багато з яких так і лишились на рівні прототипів. Віра в «дивозброю», яка нібито здатна кардинально змінити хід війни, зберігалася у вищого керівництва німецького Рейху до його останнього дня.

***

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент рф Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна росії проти України на всіх майданчиках:

YouTubeFacebook, TelegramTwitter