У лавах військ рф проти України воюють російські неонацисти – розвідка ФРН

Новини
«Глава Криму» Сергій Аксенов та лідер НЗФ «Русич» Олексій Мільчаков Колаж: pikabu.ru

У війні проти України, очевидно, беруть участь численні російські праві екстремісти та неонацисти. Співпраця армії рф з екстремісткими організаціями «Русская имперская лига», «Русич» та «Русский имперский легион» робить абсурдною тезу Кремля про так звану «денацифікацію» України як причину розв’язання війни.

Про це йдеться у конфіденційній доповіді Федеральної розвідувальної служби (BND), з якою ознайомилося німецьке видання Der Spiegel, повідомляє DW.

У доповіді не міститься конкретної інформації про чисельність представників вкрай правих організацій та рухів, що воюють на боці російської армії.

Зокрема, у семисторінковому документі згадується, що проти української армії воюють «щонайменше дві групи з правоекстремістськими настроями». Йдеться про «Русский имперский легион», воєнізований підрозділ ультраправого об’єднання «Русское имперское движение», та групу «Русич». Крім того, Москва використовує як мінімум одного правого екстреміста «у своїх цілях», зазначається у доповіді.

Співпраця російських військ із правоекстремістськими та неонацистськими групами «робить абсурдною уявну причину війни, так звану «денацифікацію» України», зазначається у доповіді німецької розвідки.

«Русский имперский легион» вже брав участь у бойових діях на Донбасі у 2014 та 2015 роках. Через день після початку російського вторгнення в Україну в лютому 2022 року лідер «Русского имперского легиона» Денис Гарієв написав у Telegram-каналі: «Без сумніву, ми виступаємо за ліквідацію сепаратистського утворення Україна», зазначається у доповіді. Судячи з Telegram-каналу «Русского имперского движения», сам Денис Гарієв був поранений в Україні, а його заступник Денис Некрасов, відомий за позивним Добрий, у середині травня був убитий під Ізюмом. «Русское имперское движение» включено в США та Канаді до списку терористичних організацій.

Члени групи «Русич», за даними німецької розвідки, стали учасниками бойових дій на території України не пізніше початку квітня 2022 року. Проте відомо, що диверсійно-штурмова група «Русич» була сформована у червні 2014 року та брала участь у бойових діях на Донбасі до 2015 року та, зокрема, брала участь у боях за луганський та донецький аеропорти. Група «Русич» та її командир Олексій Мільчаков включені до санкційних списків у Канаді.

Як повідомлялось вранці 24 лютого Росія напала на Україну. президент рф Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на Донбасі. «Мною прийнято рішення про проведення спеціальної військової операції. Її мета – захист людей, які протягом восьми років зазнають знущань, геноциду з боку київського режиму. І для цього ми будемо прагнути демілітаризації та денацифікації України. А також передання до суду тих, хто вчинив численні криваві злочини проти мирних жителів, зокрема й громадян Російської Федерації», – заявив Путін у зверненні, яке транслював телеканал «Россия 24».

Однак зараз Кремль різко скоротив використання терміну «денацифікація», який президент рф Володимир Путін поряд із «демілітаризацією» назвав головними цілями розпочатої ним війни проти України.

***

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент рф Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна росії проти України на всіх майданчиках:

YouTubeFacebook, TelegramTwitter