Війна росії проти України: хроніка 24 травня

Новини
Фото: facebook.com/GeneralStaff.ua

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент рф Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна росії проти України на всіх майданчиках:

YouTubeFacebook, TelegramTwitter

20:54 Далекобійні французькі колісні 155 мм самохідні артилерійські установки CAESAR (Цезар) вже перебувають на території України і активно застосовуються проти російських загарбників.

19:34 Держприкордонслужба оприлюднила аудіозапис звернення 24 лютого рашистів з борту крейсера «Москва» з обіцянками «нормального життя» захисникам Зміїного за здачу острова без бою ще до того, як українські прикордонники дуже точно вказали напрямок, куди має йти «русскій воєнний корабль».

18:31 Російська пропаганда створює ілюзію мирного життя на «звільнених» українських територіях. Зокрема, в Приазов’ї окупанти повідомляють про підготовку до курортного сезону та закликають відпочиваючих з України, рф та «республік Донбасу». Водночас на окупованих територіях Херсонської та Запорізької областей продовжуються викрадення людей. Сьогодні стало відомо про викрадення голови селищної ради курортної Кирилівки та його заступника.

17:39 На Луганщині російські окупанти 24 травня обстріляли об’єднання «Азот» у Сєверодонецьку, внаслідок чого загинули чотири людини.

16:40 В окупованому Маріуполі при розборі завалів багатоповерхівки у підвалі будинку на проспекті Миру в районі приміської АЗС-2 знайшли близько 200 тіл загиблих з високим ступенем розкладання.

15:31 Міністр закордонних справ України закликав країни світу зберігати пильність, не ставати співучасниками російських злочинів проти України та не купувати українське зерно, яке росія вивозить з окупованих територій.

14:12 Розташоване на Херсонщині відоме ПрАТ «Чумак», яке володіє підприємством з переробки і консервування овочів та фруктів і виготовлення кетчупів, томатної пасти, соняшникової олії, майонезів, соусів та макаронних виробів, змінило юридичну адресу. З тимчасово окупованої Каховки компанію з іноземним капіталом перереєстрували на Київ. 

13:15 Бійці Сил Спеціальних операцій ЗСУ показали перше відео знищення танку російських окупантів дроном-камікадзе Switchblade, партія яких була передана українським Збройним силам в рамках військової допомоги США.

10:56 Супутник компанії Maxar Technologies зафіксував процес завантаження на російські судна краденого в Україні зерна в окупованому росією Севастополі.

09:53 В Луганській області внаслідок обстрілів російських окупантів за добу пошкоджено 19 житлових будинків. У Сєвєродонецьку в одній багатоповерхівці загинули четверо людей.

09:17 Дані Генерального штабу ЗСУ про загальні бойові втрати противника з 24.02 по 24.05:

09:02 У росії батькам матросів-строковиків, які проходили службу на флагмані Чорноморського флоту ракетному крейсері «Москва», затонулого після атаки українських ракет «Нептун», пропонують визнати синів «померлими внаслідок катастрофи».

08:31 Речник Одеської обласної військової адміністрації Сергій Братчук: російські окупанти зміцнюють сили на захопленому українському острові Зміїний.

«Ніч пройшла без обстрілів. Загроза ворожих ракетних ударів – ВИСОКА. Рашисти зміцнюють сили на о. Зміїний. В тимчасово окупованому Криму на північно-західному напрямку з’явилися (ЗРК – ред.) С-400», – написав Братчук у Telegram.

08:00 Генеральний штаб ЗСУ: Противник не припиняє ведення наступальних дій у Східній операційній зоні. Ворог здійснює інтенсивний вогневий вплив уздовж всієї лінії зіткнення та у глибині оборони наших військ у Донецькому, Слобожанському та Південнобузькому операційних районах. Найбільша активність бойових дій відзначається у Донецькому операційному районі, а саме неподалік Лисичанська та Сєверодонецька.

На Донецькому напрямку противник зосереджений на проведенні наступальної операції з метою оточення міст Лисичанськ та Сєверодонецьк з подальшим виходом на адміністративний кордон Луганської області. На Лиманському напрямку не виключається форсування противником річки Сіверський Донець на ділянці Дронівка – Білогорівка. Для вогневого прикриття форсування загарбники розгорнули підрозділи реактивної та ствольної артилерії.

На Сєверодонецькому напрямку противник, за підтримки артилерії, веде штурмові дії в напрямках Тошківка та Устинівка. На Бахмутському напрямку ворог покращив тактичне положення у районі населеного пункту Василівка.

На Авдіївському, Курахівському та Новопавлівському напрямках ворог здійснював вогневе ураження наших підрозділів із застосуванням артилерії та авіації. На Криворізькому та Миколаївському напрямках противник не припиняє артилерійські обстріли позицій наших військ.

За минулу добу на Донецькому та Луганському напрямках відбито шістнадцять атак ворога, знищено вісім танків, двадцять дві одиниці бойової броньованої техніки та один ворожий автомобіль.

Авіаційні підрозділи Повітряних Сил та протиповітряної оборони Сухопутних військ знищили шість БпЛА, ворожу крилату ракету та тридцять бойових броньованих машин.