Компанія «Чумак» змінила юридичну адресу з окупованої Каховки на Київ

Новини
Чумак
ПрАТ «Чумак» Фото: inventure.com.ua

Розташоване на Херсонщині відоме ПрАТ «Чумак», яке володіє підприємством з переробки і консервування овочів та фруктів і виготовлення кетчупів, томатної пасти, соняшникової олії, майонезів, соусів та макаронних виробів, змінило юридичну адресу. З тимчасово окупованої Каховки компанію з іноземним капіталом перереєстрували на Київ. 

ПрАТ «Чумак» з середини травня має реєстрацію за адресою київського офісу компанії «Дельта Вілмар Україна», з якою пов’язана через спільного кінцевого власника, повідомляє Центр журналістських розслідувань.

З  початку вторгнення російських загарбників до Херсонщини ПрАТ «Чумак» було змушене призупинити виробництво своєї продукції.

«Як і я, багато моїх колег були змушені виїхати за межі Херсонської області. Адже залишатися там, де росіяни постійно викрадають, катують і вбивають людей, було і страшно, і небезпечно. Знаю, що також виїхали за межі області ті висококваліфіковані спеціалісти, без яких робота виробничих потужностей підприємства взагалі зараз неможлива», – на умовах анонімності розповіла ЦЖР співробітниця ПрАТ «Чумак», яка зараз знаходиться на вільній території України.

Підприємство «Чумак» забезпечувало роботою близько тисячі жителів Херсонщини. Воно засноване в 1996 році шведськими бізнесменами Карлом Стуреном і Йоханом Боденом. У 2018 році компанію продали чеському інвестбанкіру Томашу Фіалі, а за рік он перепродав його групі компаній «Дельта Вілмар Україна», яку контролює громадянин Індії Панда Дхруба Чаран, який постійно мешкає в Україні. 

За даними Smida, 100% акцій ПрАТ «Чумак» належать кіпрській компанії Crestone Investments Limited, кінцевими бенефіціарами товариства в держреєстрі вказані  Панда Дхруба Чаран (Україна) та Картікесан Син Ваіраван Васудеван Син Ваіраван (Сингапур).  

Як писав ЦЖР у матеріалі «Прислужники окупантів у Мелітополі, Новій Каховці, Генічеську та Херсоні», призначений російськими окупантами гауляйтер Каховського району Володимир Леонтьєв свого часу працював фінансовим директором та заступником генерального директора компанії «Чумак» і приятелював з її тодішнім співвласником Карлом Стуреном. Однак після того, як Леонтьєва викрили на організації роботи підпільного цеху з виготовлення фальсифікованого кетчупу «Чумак» у Донецьку, його тихо звільнили з компанії.

Матеріал підготовлено в рамках проекту ГО «Інформаційний прес-центр» за підтримки Інституту висвітлення війни та миру (IWPR) в Україні. 

***

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент рф Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter