Французькі 155 мм САУ CAESAR вже воюють в Україні

Новини
Українські артилеристи ведуть вогонь з САУ CAESAR Фото: Youtube Генеральний штаб ЗСУ

Далекобійні французькі колісні 155 мм самохідні артилерійські установки CAESAR (Цезар) вже перебувають на території України і активно застосовуються проти російських загарбників.

Як повідомляє портал Мілітарний, про це свідчить відео, яке поширили українські військовослужбовці в соціальних мережах.

На відеокадрах видно бойове застосування. На одному зі снарядів українські артилеристи написали «За Маріуполь!».

Ймовірно, французькі САУ перебувають у складі однієї з артилерійських бригад. Волонтер Фонду Сергія Притули Роман Сініцин у твітері написав: «В однієї з артбригад ці приколи є уже давно».

Директор Фонду «Повернись живим» Тарас Чмут уточнив, що CAESAR в Україні вже тривалий час: «То шо по Цезарях? Місяць як насипають».

155-мм снаряд САУ CAESAR з підписом «За Маріуполь!»

Інформацію про те, що українські захисники вже використовують французькі САУ CAESAR на передовій, підвердив і Головнокомандувач ЗС України Валерій Залужний.

«Гаубиці CAESA вже на передовій. CAESAR – це самохідна артилерійська установка нового покоління. Вона дає можливість уражати противника на віддаленні 20 км і більше від лінії фронту з високою точністю. На цій відстані знаходиться артилерія, резерви, пункти управління противника. Їх знищення знижує наступальний потенціал ворога. Ці САУ на колісному шасі, що робить їх мобільними і маневреними. Установка обладнана автоматизованою системою самоприв’язки і самонаведення на ціль. Має достатньо високу швидкострільність – 5 пострілів за хвилину, та високу кучність стрільби. Може використовувати декілька типів боєприпасів калібру 155 мм, які застосовуються у країнах НАТО. CAESAR забезпечує живучість екіпажу і комфортні умови роботи. Дає можливість діяти за принципом: вогонь – маневр – вогонь. Наші артилеристи швидко опанували нові САУ, фактично за 2-3 години. Щиро вдячний партнерам за надану допомогу! Вона слугує наближенню нашої Перемоги», – написав Залужний у Facebook.

Про передачу Україні САУ CAESAR від Франції стало відомо 22 квітня 2022 року. Тоді президент країни Емануель Макрон в інтерв’ю повідомив, що постачає Україні різноманітну зброю «від Міланів (ПТРК Milan – ред.) до Цезарів» і планує надалі це робити.

Тоді французькі медіа висловлювали припущення, що буде поставлено дивізіон цих САУ (12 одиниць – ред.). Українські військові пройшли навчання у Франції.

САУ CEASAR – французька колісна 155 мм самохідна гармата розробки GIAT Industries. Серійно виробляється з 2007 року. В армію Франції було поставлено 72 одиниці.

Довжина ствола САУ – 52 калібри. Возимий боєзапас – 18 снарядів. Скорострільність – 6 пострілів за хвилину. Дальність стрільби до 42 км, активно-реактивним снарядами – до 50 км. САУ CEASAR здатна використовувати всю номенклатуру натівських 155-мм артснарядів. Має цифрову систему управління вогнем.

В якості шасі САУ для французької армії використовується Renault Sherpa 5 6×6.

***

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент рф Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна росії проти України на всіх майданчиках:

YouTubeFacebook, TelegramTwitter